Viermii din ureche. De ce unele melodii ne rămân în minte pentru multă vreme

Dacă și ție ți-a plantat Miley Cyrus Flori în memorie (Flowers), află că nu ești singurul (dacă nu știai deja asta!). Dar te-ai întrebat vreodată de ce se întâmplă acest lucru și, mai ales, de ce în cazul unor persoane mai mult decât în cazul altora?

Viermii din ureche – muzica ce rămâne întipărită în cap, pentru mai mult timp – infestează pe toată lumea, mai devreme sau mai târziu. Vinovatul este de obicei o melodie pe care ai auzit-o în mod repetat, cu un ritm și cu o melodie puternice (cum ar fi hitul numărul 1 al lui Miley, de anul acesta).

Viermele îți vine în cap și rămâne acolo; la început îl cânți de plăcere, apoi te enervează pentru că te obsedează și nu îl mai poți elimina.
Fenomenul, care a fost studiat din 1885 (cu mult înainte să apară căștile), poartă denumiri precum sindromul cântecului blocat, muzică lipicioasă, repetiție a imaginilor muzicale, imagini muzicale intruzive sau termenul semi-oficial, imagine muzicală involuntară sau INMI.

Cercetările confirmă cât de comun este. Un studiu din 2020 al studenților americani a constatat că 97% au experimentat un vierme de urechi în ultima lună, similar cu constatările unui sondaj finlandez mai amplu realizat cu mai bine de 10 ani în urmă. Unul din cinci oameni a suferit un vierme de ureche de mai multe ori pe zi. Durata tipică a fost de 10 până la 30 de minute, deși 8,5% au spus că al lor a durat mai mult de 3 ore. Nivelurile de „stres și interferență” pe care le-au provocat viermii au fost în mare parte „ușoare până la moderate”. Mai mult, aproximativ 86% au spus că au încercat să elimine melodia din memorie – cel mai frecvent prin distragere a atenției, cum ar fi vorbind cu un prieten sau ascultând o altă melodie.

Cercetările anterioare au descoperit că, dacă muzica este importantă pentru tine, este mai probabil ca viermii tăi să reziste mai mult și să fie mai greu de controlat. De asemenea, se crede că femeile au mai multe șanse să se confrunte mai des cu aceștia.

„Oamenii foarte muzicali pot avea mai mulți viermi pentru urechi, deoarece le este ușor să fredoneze o anumită melodie”, spune David Silbersweig, MD, președintele Departamentului de Psihiatrie și co-director al Institutului pentru Neurosștiințe de la Spitalul Brigham și Femei din Boston.

Pe de altă parte, alți specialiști spun că viermii din ureche reprezintă doar un mod de a ține creierul ocupat atunci când se află în repaus, iar James Kellaris, de la Universitatea din Cincinnati, care a observat că circa 99% dintre oameni cad pradă acestor paraziți auditivi, spune că femeile, muzicienii și oamenii nevrotici, obosiți sau stresați sunt cei mai sensibili la atacurile viermilor muzicali. El a analizat atât industria muzicii pop, cât și pe cea a publicității, care se folosește de jingle-uri pentru a-și impregna brandurile în mintea consumatorilor. „Atât în scop publicitar, cât și în ceea ce privește muzică pop, vrei ceva care odată auzit, să nu fie uitat repede”, explică pentru BBC un compozitor de jingle-uri, Chris Smith. „Unul dintre elementele-cheie ale viermilor în ureche este repetitivitatea”.

Mai mult, persoanelor cărora le lipsește „flexibilitatea psihologică” pot considera viermii mai deranjanți. Cu cât încearcă să evite sau să controleze gândurile (sau cântecele) intruzive, cu atât aceste gânduri devin mai persistente.

„Acest lucru este în concordanță cu cercetarea TOC (tulburare obsesiv-compulsivă) privind efectul paradoxal al suprimării gândirii”, au scris autorii studiului din 2020. De fapt, persoanele care raportează viermi urechi foarte enervante sau stresante au mai multe șanse de a avea simptome obsesiv-compulsive.

Sursa

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes