VREI SĂ ȘTII CÂT VEI TRĂI? ÎNTREABĂ GENELE!

Ritmul în care se produc mutații genetice în organismele adulților tineri sănătoși ar putea fi un indicator pentru a prezice cât mai au aceștia de trăit, iar, în cazul femeilor, anii fertili. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Medicină din Utah, primul de acest fel, arată că adulții tineri care au suferit mai puține mutații de-a lungul vieții au trăit cu până la cinci ani mai mult decât cei care le-au dobândit mai rapid. Avem de-a face cu o diferență la fel ca cea dintre un om cu un stil de viață sănătos și unul care nu a făcut mișcare de-a lungul vieții sau a fumat.

Studiul, citat de medicalexpress.com, ar putea fi util în dezvoltarea unor intervenții care au ca scop încetinirea procesului de îmbătrânire. ”Dacă rezultatele acestui studiu vor fi validate de alte cercetări independente, acestea ar avea implicații extraordinare…Am putea găsi modalități de a repara și de a ne îmbunătăți calitatea vieții și durata acesteia.” a declarat prof. dr. Lynn B. Jorde, director al Departamentului de Genetică Umană de la Universitatea din Utah și co-autor al studiului.

Cercetările au arătat, cu mult timp în urmă, că leziunile ADN apar constant în organism și că există mecanisme care repară această deteriorare prevenind mutațiile potențial dăunătoare. Pe măsură ce îmbătrânim aceste mecanisme devin mai puțin eficiente și încep să apară mutațiile. Părinții mai în vârstă, de exemplu, au o predispoziție de a transmite mai multe mutații genetice, decât cei care procrează la vârste mai tinere.

Mutațiile genetice ar puea fi un biomarker pentru rata de îmbătrânire și pot prezice durata vieții la persoane mai tinere, dar și fertilitatea, în cazul femeilor.

Cercetătorii au secvențiat ADN-ul a 61 de bărbați și 61 de femei care erau bunici în familii cu trei generații în viață. Oamenii de știință au observat că mutațiile au început să apară într-un ritm accelerat în timpul pubertății sau curând după aceasta, ceea ce sugerează că noi, oamenii începem să îmbătrânim din adolescență.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes