Colegiul Farmaciștilor susține, într-un comunicat de presă transmis vineri, că “principala activitate a farmaciei este și rămâne aprovizionarea pacienților români cu medicamente și nicidecum comerțul paralel”.
Colegiul anunță că această precizare vine în urma apariției unor informații în presă conform cărora farmaciile au primit undă verde la exportul paralel de medicamente, odată cu adoptarea de către Parlament a Legii de modificare a art. 800, alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin care persoanele juridice autorizate să elibereze medicamente către populație pot să desfășoare și activitate de distribuție angro.
“Colegiul Farmaciștilor nu a avut niciun fel de aport în discutarea acestei legi, dar respectă dreptul Parlamentului României de a legifera aspecte pe care le consideră oportune. Ca organism profesional, apărăm interesele farmaciștilor, nu cele comerciale, și facem toate demersurile posibile pentru noi, ca instituție, astfel încât serviciile farmaceutice furnizate pacienților români să rămână la standarde de calitate ridicate. Modul de prezentare a informației a acreditat în mod incorect ideea că, de la adoptarea actului normativ, orice farmacie autorizată va putea să comercializeze medicamente atât către pacienți, cât și angro, inclusiv în afara țării. În realitate, cele două tipuri de activități necesită în continuare două autorizări distincte”, se arată în comunicatul remis AGERPRES de președintele Colegiului Farmaciștilor, Dumitru Lupuliasa.
Potrivit sursei citate, exportul paralel cu medicamente există de câțiva ani în România, înainte de a se discuta această lege și nu “a fost inventat” de farmacii.
“Din analiza legii, constatăm că ea nu se concentrează pe exportul paralel, ci pe dreptul farmaciilor de a desfășura activități de distribuție de medicamente. Rămânem consecvenți la opinia că exportul paralel este o consecință nedorită a politicii de prețuri la medicamente și a faptului că România face parte din piața unică europeană care reglementează și garantează libertatea comerțului între statele membre. Din păcate, este unul dintre mecanismele care duc la deficiențe în aprovizionarea cu medicamentele necesare pacienților români. Principala activitate a farmaciei este și rămâne aprovizionarea pacienților români cu medicamente și nicidecum comerțul paralel. Corpul profesional al farmaciștilor rămâne fidel obligației sale legale și morale de a contribui la asigurarea accesului pacienților la terapie în condițiile unei legislații sustenabile”, menționează Lupuliasa.
Sursa: AGERPRES