Petiție către Avocatul Copilului: Taxa de spitalizare alături de copil este ilegală

Asociația Mame pentru Mame, dedicata resprezentarii drepturilor parintilor si copiilor la asistenta medicala de calitate si la protectie sociala, a lansat la începutul anului o petiție către Avocatul Copilului din cadrul Institutiei Avocatului Poporului. Petiția se referă la practica anumitor spitale de stat de a cere taxe părinților care doresc să se interneze alături de copii lor bolnavi cu vârsta de peste 3 ani, pentru a-i supraveghea și îngriji pe durata spitalizării. 
Petiționarii atrag atenția că o astfel de taxă, al cărei cuantum nu este reglementat oficial și diferă de la un spital la altul, este ilegală și îi pune în dificultate pe părinții care nu își permit astfel să rămână alături de copiii lor.
”Este opinia Asociatiei Mame pentru Mame ca aceasta taxa este ilegala din urmatoarele considerente:
1. Un copil cu varsta de 3 ani, dezvoltat normal din punct de vedere fizic si psiho-motor, este inca dependent emotional de parintii sai. Separarea lui de acestia este de natura sa produca o trauma psiho-emtionala care nu face decat sa incetineasca procesul de vindecare sau chiar poate agrava, pe cale psiho-somatica, afectiunea pentru care copilul a fost internat, cunoscuta fiind capacitatea mare a copiilor de psiho-somatizare a emotiilor negative pe care le transforma in patologii”, se arată în textul petiției. De asemenea, se precizează faptul că taxa ar fi discriminatorie față de copiii cu părinți care nu își permit să achite taxele de spitalizării și sunt supușți astfel ”traumei abandonului fortat”.
Ministerul Sănătăţii a subliniat în mai multe rânduri că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru, este un drept şi nu un privilegiu. Cu toate acestea, Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății republictă prevede că ”spitalele publice pot realiza venituri suplimentare din servicii medicale, hoteliere sau de altă natură, furnizate la cererea unor terți”. Aceasta taxă nu pare sa fie însă corelata nici cu conditiile de cazare oferite de spital si nici de nivelul de venituri al parintilor, mai arată textul petitiei.
Drept răspuns, Avocatul Copilului a transmis că se va adresa Direcției Generale de Asistență Medicală și Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății pentru a solicita ”punctul de vedere cu privire la oportunitatea stabilirii unor limite și a uniformizării acestor tarife și cu privire la creșterea vârstei până la care copiii să poată fi însoțiți pe perioada spitalizării, cu suportarea tarifelor serviciilor hoteliere de către casele de asigurări ”.
Categorii: Știri
Tags: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea