Medicii Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava au făcut un apel public referitor la conștientizarea neurofibromatozei. Această afecțiune se înscrie pe lista bolilor ereditare rare și determină apariția unor pete maronii, a pistruilor axilari sau a neurofibroamelor.
„Unele sunt vizibile, altele nu. Unele sunt inofensive, altele pot provoca durere, tulburări de vedere, deformări osoase, probleme de învățare și chiar complicații grave. Aceasta boală neurogenetică de cele mai multe ori debutează în copilărie și poate evolua diferit de la o persoană la alta. Manifestările posibile pot fi de natura osoasa (scolioza, incurbare de tibie), oftalmologica (glioame optice, care pot deteriora vederea), tumori benigne pe traseul nervilor care uneori pot maligniza, tulburări de comportament și de învățare. Cert este cele mai frecvente semne in aceasta boala sunt petele maronii dispuse pe corp” susțin reprezentanții unității medicale.
Pe lângă problemele estetice, afecțiunea poate provoca durere cronică, din cauz tumorilor care cresc pe nervi și pot afecta mobilitatea. De asemenea, poatr provoca probleme de concentrare și de învățare.
„ Viața cu NF nu înseamnă doar consultații medicale. Înseamnă adaptare permanentă, griji legate de viitor, și o luptă invizibilă cu o boală care nu are tratament curativ, dar poate fi monitorizată” mai spun medicii suceveni.