Proiect transfrontalier România-Serbia de 12 milioane euro, pentru tratament personalizat aplicat bolnavilor de cancer

Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen) al Spitalului Judeţean Timişoara a lansat oficial, joi, un proiect transfrontalier România – Serbia, în valoare de 12 milioane de euro, în cadrul căruia centrul va putea beneficia de aparatură medicală de înaltă performanţă pentru diagnosticarea şi tratamentul necesar pacienţilor, potrivit conducerii unităţii spitaliceşti.

“Începe procedura de achiziţie a aparaturii şi sperăm ca până la finele anului, OncoGen să beneficieze de aparatura necesară care să devină funcţională, pentru ca pacienţii să beneficieze de aceste achiziţii. În primii trei ani, pe durata de derulare a proiectului, pacienţii vor beneficia de analize gratuite realizate cu reactivi cumpăraţi în cadrul proiectului”, a declarat, într-o conferinţă de presă, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Marius Craina.

Coordonatorul OncoGen, prof. univ. dr. Virgil Păunescu, a explicat că în ultimul deceniu s-au făcut două mari progrese cu privire la cancer, privind diagnosticarea bolii, dar şi tratamentele novative şi personalizate pentru fiecare pacient.

“În ceea ce priveşte diagnosticul bolii canceroase, lucrurile au mers spre diagnosticul personalizat, adică spre secvenţializare, al căror preţ a devenit accesibil. De exemplu, proiectul ‘genomul uman’, care s-a desfăşurat în anii 2000, care a durat doi ani şi a presupus secvenţializarea întregului genom uman, a costat 300 de milioane de dolari, iar acum costă 1.000 – 2. 000 de dolari; atunci a durat doi ani, acum durează patru ore”, a declarat Păunescu.

Potrivit acestuia, tehnologia a evoluat foarte mult, astfel că vechile diagnostice şi clasificări ale cancerului, în baza unor analize de laborator foarte simple, care împărţeau cancerele în doar două-trei categorii, au ajuns să fie depăşite de noile tehnologii, care practic dovedesc că fiecare pacient este un caz în sine şi, ca urmare, şi tratamentul ar putea fi personalizat.

Managerul OncoGen susţine că statisticile internaţionale au dovedit că acest tratament personalizat duce la o îmbunătăţire a diagnosticului şi a tratamentului cu până la 80%.

“Tot în ultimul deceniu a pornit o revoluţie şi dinspre tratament, care s-a concretizat în octombrie 2017 prin aprobarea Agenţiei Medicamentului din SUA a două-trei tratamente bazate pe vaccinuri cu limfocite T pe manipularea sistemului imun, în boala canceroasă, în câteva leucemii, cu rezultate spectaculoase. Şi acest lucru se reflectă în activitatea noastră, de aceea, de la început proiectul OncoGen a fost prevăzut cu camere care vor deveni funcţionale şi unde vom începe să facem şi noi aceste tratamente avansate folosite pe plan mondial”, a detaliat Virgil Păunescu.

Specialistul a precizat că secvenţializarea primară trebuie interpretată şi corelată cu alte date, astfel încât să poată fi “tradusă” într-un limbaj mai simplu pentru medicul oncolog. Această secvenţializare include în afară de elemente care ţin de diagnostic, şi elemente care ţin de tratament, de o serie de citostatice utile sau care nu mai sunt utile, astfel ca acelea neutile, nocive pentru un anumit pacient să nu îi mai fie administrate.

“Secvenţializarea mai informează şi despre trialul/combinaţiile chimice care au avut succes; au apărut programe care te anunţă şi ce trialuri au apărut în lume, pentru o anumită secvenţă, astfel încât pacientul să poată fi îndrumat spre acele grupuri”, a completat Păunescu.

Respectivul proiect, ROSECAN, îşi propune dezvoltarea oncologiei în regiunea transfrontalieră, asigurând accesul la servicii de sănătate moderne şi eficiente pentru toţi pacienţii oncologici din zona riverană, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii din Republica Serbia, unităţi spitaliceşti din regiunea Voivodina şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Are o durată de implementare de patru ani şi 3,5 milioane de euro vor reveni OncoGen, 2,5 milioane de euro, Spitalului Judeţean Reşiţa, cealaltă parte din sumă revenind părţii sârbe.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea