Sistemul medical de stat are nevoie are nevoie de concurența sectorului privat pentru a deveni mai eficient și pentru a crește astfel eficiența și calitatea actului medical, lucruri care nu s-au întâmplat, deși salariile și fondurile pentru sănătate au crescut în ultimii ani.
“Nu ar strica să avem un pic de concurență în sistemul sanitar. Concurența generează progres”, a declarat Laszlo Attila, președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, la Profit.ro Health Forum. ‘Va trebui să găsim o soluție, pentru că avem precedentul din învățământ, unde banii se duc după copil, indiferent de forma de proprietate a instituției de învățământ. Sunt acreditate și va trebui să găsim această soluție de colaborare, pentru că în anumite zone ale țării, sfera privată are capacități, dar nu le utilizăm și în același timp ne costă foarte mult să facem încă o infrastructură, pe care probabil nu o vom folosi nici în instituții ale statului. Aici va trebui să găsim acel compromis, să colaborăm cu sfera privată”, a spus șeful comisiei pentru sănătate.
Concurența sectorului de stat cu mediul privat ar putea determina o creștere a calității actului medical, întrucât aceasta nu a ținut în ultimii ani pasul cu majorarea fondurilor alocate de autorități.
“Un pic de concurență nu ar strica și sunt anumite domenii unde trebuie să avem tăria de a crea un sistem concurențial, care să genereze creșterea calitativă și creșterea eficienței. Nu ar strica să avem un pic de concurență în sistemul sanitar. Concurența generează progres. Nu știu cât mai putem ține această situație. În 10 ani, bugetul sănătății a crescut de 7 ori. Eu m-aș fi așteptat la un salt calitativ mai mare, la o creștere a eficienței actului medical, la o simplificare și o transparentizare a reglementărilor. Din păcate, acest lucru nu s-a efectuat. Dacă mai adăugăm și deciziile luate târziu, acum suntem în situația să acoperim niște goluri și ne costă foarte mult”, a declarat Laszlo Atilla. Guvernul se va concentra pe investiții și, odată remediată această situație, va trebui să reanalizeze sistemul sanitar. “Bugetul pentru investiții a crescut cu 91% în acest an. Când vom astupa aceste găuri, atunci va trebui să regândim un pic sistemele și tarifele pentru servicii, să creăm acel cadru concurențial pentru ca cel care își face treaba … să nu ne batem noi capul cui îi trebuie RMN sau CT. Este treaba managementului unei instituții sanitare să aibă profit, nu neapărat ca să-l depună în bugetul statului că să-și trimită personalul la școlarizare, să avem o diferențiere a finanțării”, potrivit senatorului.