Un aparat de biologie moleculară (RT-PCR) care pune în șase ore diagnosticul unei infecții bacteriene sau virale a intrat în dotarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov. Aparatul a costat 300.000 de lei, fondurile fiind alocate de Consiliului Județean Brașov.
“Acest aparat aduce un salt în practica infecționistului. Vom avea dovezi când dăm un antibiotic și când îl administrăm. Echipamentul (RT-PCR) permite diagnostic rapid al infecțiilor virale, bacteriene și fungice, direct din secrețiile respiratorii, sânge, puroi, secreții genitale, materii fecale. Permite diagnosticarea infecțiilor nosocomiale (pneumonii, septicemii, infecții de cateter venos). Schimbă complet practica medicală la pacienții cu febră sau cu suspiciune de infecție nosocomială, pentru că permite un diagnostic în opt ore a virusurilor, bacteriilor sau fungilor care cauzează infecția. Sunt multe infecții nosocomiale dar putem salva oamenii dacă știm ce microbi au cauzat infecția, dacă are gene de rezistență și astfel putem prescrie tratamentul adecvat. Este foarte important să colaborăm cu celelalte spitale din Brașov, atât cele de stat cât și cele private, pentru că este esențial ca pacienții din celelalte spitale să aibă acces la această nouă metodă de diagnostic”, a declarat marți, într-o conferință de presă, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, dr.Ramona Ionescu.
Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor, a subliniat că din bugetul Consiliului Județean au fost alocate și în anul 2015 și în acest an sume importante pentru achiziția de aparatură performantă în spitalele subordonate.
“Împreună cu Comisia de Sănătate, Comisia economică și Serviciul economic din Consiliul Județean, dar și cu managerii, directorii economici și responsabilii cu resursa umană din cele șase spitale aflate în subordinea noastră s-a făcut o analiză foarte serioasă, pe priorități, privind dotarea spitalelor, după care au fost alocate sumele necesare. Am analizat toate posibilitățile privind dotarea, pentru a veni și în sprijinul cetățenilor, astfel ca diagnosticele să fie cât mai rapide și exacte. Mă bucur că aceste proiecte prind viață. O să vedeți în cel mai scurt timp că Maternitatea se va dota cu aparatură performantă. S-a făcut licitația, s-a încheiat contractul și urmează să fie livrată aparatură în valoare de 1,5 milioane de lei. La Spitalul Clinic de Copii am alocat suma de 200.000 de lei pentru studiul de fezabilitate pentru proiecte privind accesarea de fonduri europene, iar dacă proiectele vor primi finanțarea, atunci putem vorbi de 10 milioane de euro. Cu acești bani, Spitalul Clinic de Pediatrie va deveni cel mai modern spital regional din România pentru copii”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.
El a dat asigurări că până la sfârșitul anului vor mai fi alocate și alte fonduri celor șase spitale din subordine (Spitalul Clinic Județean de Urgență, Maternitatea, Spitalul Clinic de Copii, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Spitalul Clinic de Neurologie și Spitalul de Pneumoftiziologie).
Sursa: AGERPRES