Maternitatea Polizu a fost dotată, marți, cu un ventilator performant de suport respirator, în valoare de 34.000 de euro, oferit de către organizația Salvați Copiii România.
În acest an, Salvați Copiii a dotat 38 de maternități din 32 de localități din țara noastră, cu echipamente medicale în valoare totală de 700.000 de euro. În cei șase ani de când organizația a inițiat acest program pentru dotarea maternităților, trei milioane de euro au fost investite pentru achiziționarea de aparatură medicală.
Președintele executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a evidențiat, marți, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Maternitatea Polizu, că în ultimii șapte ani, rata mortalității infantile în România a ajuns la 7,3 la mie, în 2016, față de 10,1 la mia de nou născuți vii, cât era în 2010.
“Este a treia noastră donație pe care o facem la Polizu. În 2014 am mai oferit o masă radiantă și în 2013 un ventilator de suport respirator. Maternitatea Polizu este una dintre cele mai mari din București. Are un număr foarte mare de nașteri, 3.200, dintre care peste 18% sunt nașteri premature. Și așa cum știți, prematuritatea și complicațiile ei reprezintă prima cauză de mortalitate infantilă, iar lipsa echipamentelor o agravează”, a precizat Alexandrescu.
Totodată, ea a subliniat că, în urma unei analize efectuate anul trecut, a reieșit că 14% din maternitățile de gradul I din România nu aveau niciun incubator pentru nou născuți
“Cele de grad II — cam 56% nu aveau ventilatoare, iar cele de grad III — cam 14% nu aveau decât o masă de reanimare. Totodată, am mai văzut că există încă locuri în care echipamentele sunt destul de vechi, unele datând cam din anii ’66. Ideea este că este o nevoie imperioasă să se aloce bani, printr-un program național, pentru o dotare completă a maternităților, ultima dotare mai importantă având loc prin 2007”, a adăugat reprezentanta Salvați Copiii România.
La rândul său, prof. dr. Silvia Stoicescu, șef al secției neonatologie de la Maternitatea Polizu, a atras atenția asupra faptului că în ultimii zece ani, la nivel mondial s-a înregistrat o creștere a numărului de nașteri premature și a opinat că acest lucru ar putea fi determinat și de tehnicile artificiale de fertilizare.
“Mai este o altă categorie de prematuri — prematurii mari — cei care sunt extrași ceva mai devreme, prin operație cezariană. Este un trend internațional, conform unor date ale Organizației Mondiale a Sănătății. Cam cu aceleași lucruri ne confruntăm și noi. (…) Să înțeleagă toată lumea care va deveni părinte că un prematur este un copil care s-a născut la 36 de săptămâni, în ciuda faptului că are trei kilograme. Bine e ca nimeni să nu se grăbească să nască mai devreme, evaluând numai greutatea copilului”, a precizat Stoicescu.
Prof. Nicolae Suciu, manager al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu — Rusescu”, a afirmat că natalitatea la nivel național înregistrează un declin.
“Avem 186.000 de nașteri în 2016, ceea ce înseamnă, făcând un calcul simplu, că avem un spor negativ. Deci, orice măsură prin care, fie direct, prin politicile pro-nataliste, fie prin a asigura și a asista copiii născuți, din circumstanțe obiective, înainte de termen, și care au nevoie de suportul profesional și logistic, e un câștig”, a spus Suciu.
Sursa: AGERPRES