Dependența de droguri produce numeroase modificări psihologice în cazul persoanelor care consumă substanțe interzise. Încercarea de a scăpa de dependență este un proces dificil care implică multă voință din partea celor care aleg să scape de ea.
„Dependența de droguri este un soi de afectare a motivației și un fel de preluare a priorităților persoanei de ideea de a consuma droguri. Adică e ce mai important lucru pentru acea persoană. Dependența deturnează omul de la orice altceva și-l face să pună pe primul loc consumul” a explicat Monica Dan, psiholog ARAS, invitată în cadrul emisiunii „Medika Antidrog” de la Medika TV.
Ce înseamnă renunțarea la dependență?
O consecință firească a renunțării la dependența de droguri este starea de sevraj. Sevrajul este foarte greu de gestionat și presupune mult efort din partea persoanelor dependență de a putea gestiona senzațiile provocate de refuzul de a mai consuma droguri.
„Încetarea consumului presupune o stare de mare disconfort, de sevraj. Există droguri la care sevrajul se manifestă și cu simptome fizice, așa cum se întâmplă în cazul opioidelor sau sunt droguri care dau un sevraj care se manifestă psihologic, dar tot cu un mare disconfort„ mai spune psihologul Monica Dan, psiholog ARAS.