Adolescența, perioadă dificilă atât din punct de vedere psiho-emoțional, cât și alimentar. Sfaturi practice pentru părinți

Adolescența este o perioadă dificilă pentru părinți, pentru că în această perioadă începe dezvoltarea copiilor, pe toate planurile. De la cel psiho-social, până la cel metabolic. Tocmai de aceea, medicii explică modul în care trebuie hrănit copilul în această perioadă, astfel încât să devină un adult care să nu se confrunte cu boli metabolice și de nutriție. 

Invitată în cadrul emisiunii „Doctor Medika”, prezentată de Simona Bălănescu, dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabetolog, a explicat modul în care se dezvoltă țesutul adipos al copilului.

„După naștere, la copil are loc creșterea adipocitelor. Se formează țesutul adipos și sunt două momente vulnerabile și sensibile în viața omului, când numărul de celule grase va crește, va prolifera. Aceste momente sunt în copilărie și în jurul pubertății pe la 9, 13 ani. Dacă în aceste momente are loc o supraalimentație se vor forma mai multe celule grase și practic creșterea în greutate se face pe seama creșterii în dimensiune a acestor celule grase” a explicat dr. Ruxandra Pleșea. 

Tocmai de aceea, în perioada de debut a adolescenței și pe parcursul acesteia părinții trebuie să fie foarte atenți cu alimentația copiilor.

„În copilărie, în primii ani de viață este important să-i hrănim corect și apoi între 9 și 13 ani. Este valabil și pentru fete și pentru băieți. Copiii nu mor de foame ei se reglează bine. Până la vârsta de 3 ani nu ar trebui să comandăm noi cât și cum să mănânce”, a precizat dr. Ruxandra Pleșea. 

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes