ATENȚIE! Ce trebuie să faci dacă ai COVID-19, iar simptomele se agravează

Medicii spun că, în ultima vreme, se confruntă cu o problemă reală – pacienții au ajuns să se teamă să ceară ajutorul specialiștilor, atunci când au nevoie.

Specialiștii ne îndeamnă să lăsăm temerile la o parte și să încercăm să aflăm și să identificăm problemele reale, pentru a putea fi tratate corespunzător, atunci când vine vorba despre infecția cu noul coronavirus. „Sunt unii care neagă și culmea este că, prin o anamneză atentă și completă cu examen clinic și radiologic, ne menținem această suspiciune de infecție cu SARS-CoV-2. Testul PCR confirmă prezența virusului și în cazul pacienților cu forme minime și în al celor care nu dau importanță simptomelor. Pacienții ar trebui să analizeze mai atent simptomatologia, să nu lase să treacă, pentru că există multe persoane care au ignorat și au ajuns la ATI. Temperatură până la 38, o zi-două, durere în gât, disconfort toracic până la greutatea în respirație. Când apare greutatea în respirație deja este afectat aparatul respirator și ajung în secțiile de ATI. Formele ușoare și medii au în general o evoluție favorabilă chiar dacă nu există protocoale. Noi adaptăm fiecare formulă de tratament în funcție de tipul de boală pe care îl are pacientul”, a explicat dr. Gilda Popescu, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, pentru Medika TV.

De asemenea, în spațiul public există numeroase discuții cu privire la campania de vaccinare anti-COVID-19 pe care Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, se pregătește să o lanseze. Specialiștii sunt de părere că doar vaccinul ne va putea feri de efectele bolii. „Vaccinarea e importantă și a reușit să reducă problemele pandemice la nivel global. S-a eradicat variola, rubeola, poliomielita, sunt cazuri sporadice care mai apar. Acest vaccin ne va salva. Tot el a salvat și în epidemiile de gripă. Știm foarte bine că vectorii care transmit virusul gripal sunt copiii. Prezența vaccinului ar reuși să stopeze acest lanț epidemiologic”, a mai spus dr. Gilda Popescu.

În momentul de față, Ministerul Sănătății lucrează pentru elaborarea unei strategii complete de vaccinare. Totuși, serul va ajunge în țara noastră în mai multe tranșe.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes