Bolnavii de hepatită B+Delta, fără speranță. Accesul la tratamentul specific, blocat în hârtii

România are sute de bolnavi diagnosticați cu hepatită virală B+Delta – boală provocată de virusurile hepatitice B și D – care așteaptă de luni bune ca instituțiile statului să includă pe lista medicamentelor compensate un tratament inovator care i-ar putea vindeca. Aprobarea terapiei este însă blocată de birocrație.

Tratamentul este foarte costisitor, pentru achiziția lui bolnavii având nevoie de  de câteva mii de euro lunar.

„Acest medicament este foarte scump, costă aproximativ 7600 de euro pe lună achiziția lui. Nu se știe cât va fi folosit de pacienți, pentru că sunt persoane care l-ar putea utiliza și 3 ani. Nu este normal, pentru că pacienții cotizează la serviciile de sănătate ale statului român” a explicat Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

Surprinzător este faptul că la nivel european și chiar național, produsul are aprobare pentru administrare, însă nu este compensat.

„Sunt oameni tineri care au mari probleme au nevoie de un medicament inovator, aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului din 2022 și Agenția Națională a Medicamentului statul are libertate să-l acorde pacientului” a atras atenția Mihaela Debu.

În lipsa acestui medicament, bolnavii diagnosticați cu hepatită B+Delta primesc tratament cu interferon, însă această terapie nu pare a fi eficientă pentru toți pacienții.

„Dacă un pacient este depistat cu hepatita virală B plus Delta singura opțiune terapeutică pe care o are este interferonul. După cum se știe, unii nu-l suportă, iar o altă categorie de pacienți au făcut cel puțin o dată terapia cu interferon și, din păcate, prea puțini au și avut rezultate pozitive. El a fost pus în lipsa unei alte opțiuni terapeutice.  Dar, din moment ce au apărut alte opțiuni terapeutice este păcat că oamenii nu au acces la ele, mai ales că mulți dintre ei sunt tineri, între 30 și 55 de ani” a mai spus Mihaela Debu.

Prevenția, înainte de toate

Medicii infecționiști susțin că cel mai important aspect legat de bolile hepatice virale îl reprezintă prevenția. „Ca și în cazul altor afecțiuni, și atunci când vorbim de bolile hepatice virale trebuie să ne axăm, în primul rând, pe prevenție. Dacă prevenim, nu vom ajunge în astfel de situații” susține dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” București.

În ceea ce privește eficiența medicamentului care i-ar putea salva pe bolnavii diagnosticați cu hepatită B+Delta, specialiștii susțin că, într-adevăr, terapia este eficientă.

„Medicamentul este necesar pentru a reduce riscul de evoluție nefavorabilă. Datele arată că este un medicament foarte bun, cu rezultate bune. Eu sunt optimist că anul acesta problema se va rezolva”         a mai spus dr. Adrian Marinescu.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes