Noul coronavirus se dezvoltă mai bine la temperaturi reduse, arată un nou studiu al cercetătorilor chinezi. Aceștia au observat că peste jumătate dintre cazurile confirmate de COVID-19, boala provocată de coronavirus, au apărut în zone în care temperatura aerului era cuprinsă între 5 și 15 grade Celsius.
Cercetătorii de la Universitatea Lanzhou au dorit să afle mai multe informaţii referitoare la condiţiile de mediu în care SARS-CoV-2 poate supravieţui pentru a înţelege răspândirea lui la nivel mondial.
Oamenii de știință au cercetat în primul rând impactul pe care temperatura ambientală îl are asupra răspândirii globale a COVID-19. Astfel, ei au analizat datele a aproximativ 3,75 milioane de cazuri de COVID-19 confirmate la nivel mondial, în 185 de ţări şi regiuni, în perioada 21 ianuarie – 6 mai. Cercetătorii au avut în primul rând în vedere condiţiile meteorologice, inclusiv temperatura şi umiditatea.
Autorii studiului au constatat că în zonele cu valori de temperatură situate între 5 şi 15 grade Celsius au fost raportate 60% dintre cazurile confirmate de COVID-19. Mai mult, aproximativ 74% dintre cazurile confirmate erau concentrate în regiuni cu o umiditate absolută între 3 şi 10 grame pe metru cub.
Studiul a indicat faptul că SARS-CoV-2 a părut să se răspândească spre latitudini mai înalte şi sugerează că ar exista o zonă climatică optimă în care concentraţia de SARS-CoV-2 a sporit în mod semnificativ în mediul ambient, inclusiv pe suprafaţa obiectelor.
De asemenea, cercetătorii au avertizat că pandemia de COVID-19 se poate răspândi în mod ciclic, iar focarele ar putea fi recurente în oraşele mari situate la latitudini medii, în toamna anului 2020.