Starea de amețeală este un simptom pe care foarte multe persoane le-au resimțit de-a lungul vieții. Atunci când starea se amplifică și este însoțită de senzația de vomă sau durerile intense de cap, este necesară o investigație medicală amănunțită, în camera de gardă a unui spital, pentru a evita riscul apariției unui accident vascular cerebral.
„Poate să fie și o simplă amețeală, dar nu se cheamă vertij. Vertijul este acea senzație cu rotire, se rotește casa, chiar dacă este pentru fracțiuni de secundă. Sunt oameni care experimentează această senzație și 3 ore și chiar o zi întreagă. Au greață, au migrene. Dacă senzația persistă, iar durerea de cap se simte în spate e necesar să meargă la control neurologic, pentru a elimina riscul unui AVC. Din nefericire am 40% din accidentele vasculare nu sunt cu durere de cap, prezintă doar amețeală și instabilitate la mers și trec neobservate. Protocolul în România și în lume la camera de gardă este să facem un examen CT și un control neurologic” susține dr. Ioana Vodă, medic primar ORL, invitată în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.
Mare atenție la AVC!
Simptomele unui vertij simplu sunt mult diminuate, în timp ce simptomele unui posibil accident vascular se amplifică și au o intensitate foarte mare. De aceea, este necesar transportul de urgență la spital atunci când ele se instalează.
„Există și vertije pure de ureche internă și nu sunt asociate durerilor de cap, nu merg cu instabilitate. În cazul unui accident vascular pacientul se prăbușește. Dacă sunt simptome legată de amorțeala mâinilor sau incapacitatea de exprimare e necesar să se meargă la camera de gardă” mai spune dr. Ioana Vodă, medic primar ORL.