(VIDEO) Ce armă redutabilă există împotriva HPV, virusul vinovat de cancerul de col uterin

Legătura dintre infecția cu Human Papilloma Virus (HPV) și cancerul de col uterin  a fost tema discuției purtate de Elena Oceanu cu invitatul său de la emisiunea TeleMedika, dr. Iosif  Niculescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

 Organismul uman poate fi purtător al mai multor tulpini de HPV, dar numai câteva dintre ele prezintă potențial cancerigen crescut. Este vorba despre tulpinile 16 și 18, considerate a fi cu risc cancerigen mai mare, urmate de cele cu un risc mai scăzut, respectiv 31, 33, 35, 45, 52 sau 58. Aceste tulpini au capacitatea de a agresa, de a invada țesuturile și de a le modifica,  având un rol carcinogenetic.  Statistic este dovedit că 70 %-80 % din cancerele de col uterin au originea în infecția cu una dintre aceste tulpini ale HPV.

Între momentul infectării și apariția unor astfel de modificări de celule, la nivelul colului uterin, pot să treacă ani. ” Poate să dureze mulți ani de la infectare în care nu se întâmplă nimic. Din 100 de femei, 10%  maxim 20% vor avea transformare carcinogenetică sau niște transformări displazice care pot să conducă, în timp, la cancer de col uterin… În rest, propriile sisteme imunitare vor face în așa fel ca femeile să scape de infecția cu HPV.” a explicat dr. Iosif  Niculescu.

Potrivit sursei citate, chiar dacă pe piață există medicamente care promit tratamentul infecției cu HPV, în realitate singurul care poate acționa este sistemul imunitar al femeii infectate.

https://youtu.be/DSoFgfa_zb0

Medicul Iosif  Niculescu a mai accentuat rolul vaccinării anti-HPV, imunizarea la vârsta copilăriei fiind singura soluție pentru reducerea incidenței cancerului de col uterin.

Dacă în cazul femeilor, infecția cu HPV produce modificări ale țesuturilor, de natură canceroasă, în cel mult 20 % din cazuri, la barbați infecția este asimptomatică. ”Există cazuri de cancer de prepuț sau de penis, având ca etiologie infecția cu HPV…Sunt foarte rare, mai degrabă excepții. În general, bărbații sunt purtători sănătoși ai HPV.” a adăugat medicul ginecolog Iosif Niculescu.

În România, cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent tip de cancer. Peste 3300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, iar 1700 dintre ele pierd lupta pentru supraviețuire. Cifrele privind prevalența și mortalitatea cancerului de col uterin în România sunt cele mai crescute din Europa.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes