CE BOALĂ INFECȚIOASĂ AU ADUS INVAZIILE VIKINGE ÎN EUROPA

Variola, boală infecțioasă eradicată în prezent, dar care în trecut a făcut peste 300 de milioane de morți are o istorie îndelungată. Oamenii de știință au descoperit faptul că virusul care o provoacă a fost descoperit pentru prima dată în urmă cu mai bine de un mileniu.

După câțiva ani de cercetări efectuate pe fragmente ADN provenite de la rămășițele unei mumii descoperită în Lituania, oamenii de știință au fost uimiți să descopere faptul că virusul care provoacă variola are o istorie impresionantă. Cercetarea, publicată pe pagina de internet a revistei Nature, arată faptul că acest virus a circulat pe glob pentru prima dată cu aproximativ o mie de ani în urmă. „Am reușit să descoperim faptul că variola s-a răspândit în toată Europa, cu 1000 de ani în urmă , în timpul invaziilor vikingilor”, explică Martin Sikora, genetician în cadrul Universității din Copenhaga și membru al echipei de cercetători care a realizat studiul publicat de Nature.

Cercetarea a debutat cu o analiză a diaspori vikinge de la sfârșitul primului mileniu. Oamenii de știință au colectat resturi de la 1867 de persoane care au trăit în Eurasia și America cu peste 500 de ani în urmă. Astfel, s-a descoperit faptul că există similitudini între probleme de ADN, în care au fost identificate tulpini ale virusului care provoacă variola.

Studiul a mai arătat faptul că tulpinile de virus erau specifice perioadei vikinge, fiind identificate la oameni care proveneau din actualele zone în care se află peninsula Scandinavă, Rusia și zona Regatului Unit al Marii Britanii. Oamenii de știință au alcătuit un arbore genealogic al persoanelor studiat linia antică și linia modernă, ajungând la concluzia că strămoșul comun al celor două linii a trăit în urmă cu aproximativ 1700 de ani, perioadă în care s-ar fi îmbolnăvit de variolă.

Alte studii scot în evidență faptul că variola ar fi fost prezentă pe glob cu 3000 de ani în urmă și că din cauza ei și-ar fi pierdut viața faraonul Rams al V-lea, în secolul XII înainte de Hristos.

Istoria necunoscută a virusurilor

Variola nu este singura boală infecțioasă a cărei istorie a fost studiată de specialiști. Într-un alt studiu publicat recent se arată faptul că pojarul, boală infecțioasă care a făcut milioane de victime în secolul XIX, a îmbolnăvit primii oameni în primul mileniu, înainte de Hristos. De asemenea, echipa de cercetători a dr. Sikora a descoperit faptul că hepatita B a îmbolnăvit primii oameni în urmă cu 5000 de ani, înainte de Hristos, în timpul Epocii Bronzului.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes