Ce se întâmplă dacă te trezești înainte de a suna alarma ceasului? Sfaturile experților în somnologie

Specialiștii în somnologie explică faptul că trezitul cu multe minute sau chiar ore înainte de alarmă nu este un fenomen nou, dar poate provoca disconfort oamenilor.

Conform unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii, mai mult de o treime din americani dorm mai puține ore pe noapte decât recomandarea minimă de șapte ore, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Potrivit Institului Național de Sănătate, studiile la nivel mondial arată că între 10% și 30% din populație se confruntă cu insomnie, definită ca dificultatea constantă de a adormi și incapacitatea de a se întoarce la somn după ce au mers la culcare.

În timp ce tratamentele pentru insomnie includ terapia comportamentală cognitivă și medicamente, alte sfaturi zilnice pot avea un impact asupra trezitului timpuriu. Chiar și cei care nu suferă de insomnie cornică, dar se trezesc prea devreme, pot suferi de o tulburare a somnului.

Trezirea constantă înainte de sunetul alarma ceasului este poate genera stări de anxietate sau stres. „Nu începeți să vă spuneți … ‘O să mă forțez să rămân în pat până adorm’ “, a spus dr. Rajkumar Dasgupta, profesor asociat de medicină clinică la Universitatea de Medicină Keck din cadrul Universității din California de Sud, din Los Angeles.

Sfaturile specialiștilor

Dacă te trezești brusc, la primele ore ale dimineții, încearcă să nu te uiti la ceas și să vezi cât ai fi mai putut dormi până la ora la care alarma ar fi trebuit să sune. Acest obicei este generator de anxietate, susțin experții. „Anxietatea și frustrarea se acumulează. A te uita la ceas devine o obișnuință, iar această reacție obișnuită de frustrare și anxietate provoacă, de asemenea, un răspuns de stres în corp.”, spune specialistul în somnologie Wendy Troxel, cercetător comportamental

Când anxietatea și îngrijorarea se instalează, nivelurile de cortizol cresc, iar corpul devine alert. Acest proces este contraproductiv pentru menținerea stării de somnolență, deoarece creierul devine hipervigilent. Dacă alarma este setată pe telefon, verificarea ceasului poate provoca un impuls și mai semnificativ. Poți lua în considerare să folosești o alarmă care nu este conectată la telefon. „Telefonul nostru este semnalul cel mai puternic către viața noastră de veghe. Expunerea la lumina telefonului poate stimula direct semnalul circadian de trezire”, spune Wendy Troxel.

Cea mai bună soluție într-o astfel de situație este să te ridici din pat, chiar dacă te-ai trezit la ora 3 dimineața. Este mai bine decât să încerci să adormi. „Astfel, când renunți la presiunea că somnul nu necesită atât de mult efort, este mai probabil să revină somnul” adaugă experta în somnologie Wendy Troxel.

SURSA

 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes