Copiii și adolescenții, tot mai predispuși la obezitate din cauza lipsei interesului pentru mișcare

Mai mult de 80% dintre adolescenții din întreaga lume nu fac mișcare zilnic, potrivit unui studiu al unei agenții de sănătate a ONU. Concluziile au implicații pentru sănătatea fizică și mentală, precum și pentru educația tinerilor.

Studiul realizat de agenția de sănătate a ONU a constatat că 81% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani nu participă la activități fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau practicarea unui sport. „Patru din cinci adolescenți nu se bucură de beneficiile sănătății fizice, sociale și mentale pe care exercițiile fizice le oferă”, a declarat Fiona Bull, coautor al studiului.

Raportul privind tendințele globale în ceea ce privește activitatea fizică a adolescenților – primul de acest fel – se bazează pe datele obținute dintr-un sondaj realizat asupra a 1,6 milioane de elevi din 146 de țări și teritorii între anii 2001 și 2015.

Concluziile sunt îngrijorătoare deoarece activitatea fizică este asociată cu o mai bună funcționare a inimii și a sistemului respirator, cu sănătatea mentală și cu activitatea cognitivă, ceea ce are consecințe asupra modului în care copiii și adolescenții acumulează informațiile la școală. Exercițiile fizice, împreună cu o alimentație sănătoasă, sunt considerate de experți cheia controlului unei epidemii globale de obezitate.

Raportul, publicat în jurnalul Lancet Child & Adolescent Health, nu menționează de ce adolescenții sunt atât de inactivi, dar un coautor al studiului, membru al Ogranizației Mondiale a Sănătății, sugerează că tehnologia digitală face ca tot mai mulți tineri să petreacă timp pe dispozitive electronice, renunțând astfel la mișcare.

„Ne confruntăm cu această revoluție electronică care pare să fi schimbat modul în care adolescenții se mișcă și îi încurajează la sedentarism și să fie în general mai puțin activi”, a declarat Leanne Riley, expert în cadrul OMS.

SURSA

Categorii: Breaking Medika, Stil de viață, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
+