Creșterea riscului de virus Zika în România condiționată de apariția cazurilor de import

alexandru-rafila_2

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că, deocamdată, în România nu există risc pentru infectare cu virusul Zika având în vedere că nu există cazuri de import.

“Nu a crescut riscul de Zika în România. Este același risc ca și acum o oră, ca și acum două luni, pentru că nu am înregistrat niciun caz de import în România. Creșterea riscului poate să fie generată de încălzirea vremii și de înmulțirea țânțarilor. Trebuie condiționată și de apariția unor cazuri de import, nu există nici cazuri de import, deocamdată nu avem un risc, dar trebuie să fim pregătiți ca să nu existe riscul sau să fie cât mai mic”, a afirmat microbiologul.

Potrivit acestuia, foarte important este ca în gospodării să se elimine toate locurile cu apă stagnantă și care reprezintă zone “predilecte” pentru înmulțirea țânțarilor.

“Cel mai important este ca oamenii să înțeleagă, mai ales cei care au gospodării la țară, unde au curți, grădini, să elimine toate zonele unde există apă stagnantă, mai ales deșeuri, anvelope, unde ar putea să stagneze foarte mult timp apa. Acestea sunt zonele predilecte pentru înmulțirea țânțarilor. Trebuie să aplicăm măsuri de dezinsecție. (…) Recomandarea către autoritățile locale este să facă dezinsecție mai ales în zone unde există ape care favorizează — bălți, lacuri și în zona perimetrală a spitalelor de boli infecțioase care teoretic ar putea găzdui persoane infectate, dar aceasta este numai teoretic, pentru că persoanele infectate sunt numai cazuri de import care s-au îmbolnăvit în zona în care se manifestă infecția și care s-au întors în România”, a afirmat Alexandru Rafila.

El a adăugat că în 80% din cazurile de infecție cu virusul Zika oamenii se îmbolnăvesc și nici nu știu acest lucru.

Potrivit microbiologului, nu este suficientă dezinsecția dacă locurile cu apă stagnantă nu sunt înlăturate din gospodării.

“Există două specii de țânțari care ar putea să transmită acest virus. Cel care transmite marea majoritatea a cazurilor de infecție se numește Aedes Aegipti. Această specie nu există în România. El există în Europa doar foarte limitat în insula Madeira și undeva pe coasta de Est a Mării Negre, unde este un climat subtropical, în Georgia. În afară de acest țânțar există o altă specie care se numește Aedes Albopictus. El se găsește în zona de sud a României, a fost implicat și în alte patologii de boli transmise prin țânțari. El este implicat în măsură mult mai mică în transmiterea acestei boli. Trebuie să aplicăm recomandările făcute de OMS și să luăm măsuri ca să reducem toată populația de țânțari inclusiv Aedes Albopictus”, a punctat Rafila.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea