Cum ar trebui să ne informăm corect despre vaccinarea anti-COVID-19. Specialist în sănătate publică: „Oamenii aleg informațiile ușor de înțeles”

Controversele legate de vaccinul AstraZeneca scot în evidență și alte probleme sociale, cum ar fi felul în care ne informăm și sursele pe care le alegem atunci când o facem. Specialiștii atrag atenția că este foarte important ca informarea să fie corectă, pentru a nu cădea în capcanele conspirațiilor.

În momentul de față, Uniunea Europeană și statele membre așteaptă concluziile unei verificări pe care o face Agenția Europeană a Medicamentului cu privire la posibila legătură dintre administrarea vaccinului AstraZeneca și tulburările de coagulare apărute la anumite persoane. Între timp, informațiile despre eficiența acestui vaccin sunt tot mai contradictorii, iar tot mai mulți oameni sunt tentați să le creadă. Specialiștii avertizează că informarea eronată poate să ne afecteze.

Un procent mare de populație alege informația ușor de înțeles și o poveste care este vehiculată de indivizi care-s ignoranți sau rău-voitori. Este normal să aduni informații, dar în același timp trebuie să știi de unde vine informația”, a atras atenția Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, în direct la Medika TV.

Impactul deciziei unor state de a suspenda vaccinarea cu serul AstraZeneca va fi unul negativ pentru populație, mai spun specialiștii.

„Pentru un Guvern e foarte simplu să zică: Oprim vaccinarea cu AstraZeneca”. Costul suspendării vaccinării, chiar și pentru câteva zile, e plătit de populație, pentru că fiecare zi de amânare, în valul 3, va duce inevitabil la restricții mai mari și mai multe victime”, a mai spus prof. Răzvan Cherecheș.

Până la o decizie oficială din partea instituțiilor europene cu privire la continuarea sau suspendarea vaccinării cu serul AstraZeneca, România continuă să imunizeze populația cu acest vaccin.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes