Cum trebuie prevenită apariția toxoplasmozei în cazul femeilor însărcinate? Iată ce spun medicii

Toxoplasmoza este o boală care pune în pericol sănătatea mamei și a bebelușului pe care se pregătește să-l aducă pe lume. Cel mai expuse riscului infectării sunt femeile însărcinate care au animale de companie. Medicii au câteva recomandări pentru acestea pentru a evita îmbolnăvirea. 

Toxoplasmoza este boală care poarte avea consecințe grave, mai ales în primul trimestru al sarcinii. „Este important să știm vârsta exactă a sarcinii la momentul infectării. Cu cât vârsta sarcinii este mai mică, cu atât embriogeneza este mai activă. În primul trimestru este o vastă dezvoltare. Sunt sarcini, care din păcate, ajung la avort din cauza bolii” a declarat Conf. Dr. Carmen Crețu, medic primar parazitologie și boli tropicale, la Medika TV. 

Doar monitorizare atentă a femeilor poate preveni infectarea sau complicațiile bolii, în cazul în care mama s-a infectat cu germenii care o declanșează. „Există un screening care trebuie făcut pentru bolile  parazitare care se produc în timpul sarcinii. Dacă rezultatele sunt negative femeile trebuie să evite pe toată perioada sarcinii să se expună riscului de a se îmbolnăvi și vor face analize periodic pentru a surprinde dacă s-au infectat. Dacă este o infecție veche trebuie luate măsuri pentru a nu se reactiva. Este tot ce trebuie făcut în cazul toxoplasmozei” a explicat dr. Carmen Crețu.

Categorii: Medici de familie, Sănătatea în România
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
+