Delicioși și ușor de pregătit, dar nocivi pentru sănătate. Consumul acestui aliment = risc de deces!

Tuturor ne plac cartofii prăjiți, mai ales pentru că se prepară destul de ușor, dar și pentru că sunt delicioși. Consumul ridicat al acestui aliment ne poate provoca însă serioase probleme de sănătate. Este concluzia la care au ajuns experții în cadrul unui studiu, publicat recent în American Journal of Clinical Nutrition. Datele au arătat că persoanele care mănâncă acest aliment de două sau mai multe ori pe săptămână își dublează riscul de deces, prin comparație cu cei care evită consumul de cartofi prăjiți.

Autorul principal al studiului despre cartofi prăjiți este dr. Nicola Veronese, cercetător în cadrul Consiliului Național de Cercetare din Padova, Italia. Concluziile echipei de cercetători coordonată de dr. Veronese despre impactul cartofilor prăjiți asupra organismului au apărut după ce oamenii de știință au studiat 4400 de persoane care sufereau de osteoartrită. Cercetătorii s-au gândit să analizeze și consumul de cartofi al subiecților. Aceștia au fost împărțiți în mai multe grupe, în funcție de periodicitatea cu care au mâncat cartofi prăjiți într-o săptămână.

Întins pe o perioadă de 8 ani, studiul a scos în evidență faptul că 236 pacienți au murit, din cauza consumului ridicat de cartofi prăjiți. Se estimează că aceștia mâncau acest preparat de două, chiar trei ori pe săptămână. Marea problemă a cartofilor prăjiți este însă uleiul în care sunt pregătiți. „Uleiul în care sunt gătiți transformă cartofii prăjiți într-un real pericol pentru sănătate. Este bogat în grăsimi trans, iar asta explică decesele înregistrate”, a explicat dr. Veronese în studiul său.

Alte date statistice realizate de Consiliul Național al Cartofului din Statele Unite ale Americii și anexate acestui studiu au scos la iveală faptul că, în 2014 de exemplu, americanii au consumat, în medie, 50,84 kg de cartofi/persoană, din care doar 15,19 kg nu erau prăjiți.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea