Este oportun un program național privind medicina hiperbară

dan-mirecea-enescu

Managerul Spitalului de Copii “Grigore Alexandrescu”, Dan Mircea Enescu, consideră că este necesar un program național privind medicina hiperbară, întrucât spitalele ar putea să își îmbunătățească performanțele, iar acest lucru ar duce la economii.

“Este o metodă care accelerează vascularizațiile și care îmbunătățește viteza rezultatului și calitatea acestuia. Nici nu costă atât de mult și într-un termen scurt se pot recupera banii pe care îi dai pentru acest aparat. Îmi doresc ca anul acesta să achiziționez și eu unul, pentru că este obligatoriu pentru o secție ca cea pe care o conduc și patologia. Prețul ar fi de aproximativ 2.000.000 lei. (…) Este nevoie (n.r. — de program) și centre importante din țară ar putea să își îmbunătățească performanțele și chiar să facă economii serioase”, a declarat miercuri Enescu, prezent la conferința ”Terapia cu Oxigen Hiperbar” (TOH), organizată miercuri la Ambasada SUA, în parteneriat cu companiile Medical Technologies International și Perry Baromedical.

La rândul său, directorul medical al Spitalului de Arși, Cristian Nițescu, a precizat că terapia hiperbară aduce “un suflu nou” în lupta pentru calitatea vieții și ajută medicii să evite anumite infecții, amputații și dă speranțe mai mari în cazul marilor arși.

“Din câte știu eu, sunt ceva centre în România, dar nu sunt utilizate cum ar trebui sau nu în totalitate. Acest câmp fantastic al indicațiilor terapiei hiperbare în patologia medicală nu este exploatat încă suficient de mult. Ar fi nevoie de mai multe centre și mai multe camere hiperbare. Orice lucru care poate să ajute la nivel global și național din punct de vedere al sănătății populației este bine-venit și această idee de a dezvolta la nivelul României o rețea de medicină hiperbară este foarte bună; ajută pacientul, dar și sistemul medical românesc”, a afirmat Nițescu.

Referindu-se la incendiul din clubul Colectiv, el a arătat că au existat cazuri extrem de grave cu arsuri de căi aeriene inferioare, unde terapia hiperbară poate că ar fi ajutat, dar a precizat că nu poate spune cât de mult ar fi reușit să crească durata de supraviețuire a pacienților respectivi.

“Există zone de arsură de gradul trei care pot fi revitalizate și care ulterior să nu se aprofundeze și să dea mai multe șanse procesului de vindecare spontană. Este greu de spus dacă erau rezultate mai bune (n.r. — în cazul răniților de la Colectiv). Ar trebui să avem și noi într-un centru de arși, într-un spital de arsuri măcar unul sau doi oameni supraspecializați în această terapie și o cameră hiperbară. (…) Din anumite studii care s-au făcut la spital, din cauza faptului că imobilul nu este foarte mare, nu ar putea suporta. Cred că ar trebui să fie ceva separat sau, de ce nu, în apropiere”, a spus medicul.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea