Este sau nu cancer? Explicațiile specialiștilor despre fibromul uterin, în direct, la Medika TV

Fibromul uterin este o afecțiune tumorală care tot mai prezentă în rândul femeilor. Diagnosticul poate să le sperie pe paciente, însă acestea nu au de ce să se teamă, pentru că această problemă medicală nu înseamnă cancer. 

„Este o tumoră benignă, necanceroasă, care își are originea în fibra musculară și conjunctivă care structurează peretele uterin. În momentul în care fie celulele din fibra musculară, fie cele din fibra conjunctivă încep să se înmulțească excesiv și să se structureze sub forma unui nodul, apare fibromul uterin. Pe scurt, vorbim despre o tumoră care își are originea în peretele uterin” a explicat, la Medika TV, dr. Zorela Sgarbura, medic primar obstetrică ginecologie. 

Din păcate, această problemă medicală afectează tot mai multe femei tinere, aflate în perioada de fertilitate. 

„Este o patrologie frecventă la femeia tânără, la femeia aptă să rămână gravidă. În special femeile tinere care nu au devenit mame sunt predispuse la avea fibrom uterin.  Și se întâmplă acest lucru pentru că fibromul uterin este o tumoră hormono-dependentă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că acei hormoni care se secretă la nivelul ovarului au capacitatea de a hrăni fibromul, astfel încât el crește în perioada fertilă și involuează în menopauză atunci când nu mai are suportul hormonal dat de ovare” a explicat dr. Zorela Sgarbura. 

Femeile care au ajuns la menopauză și se confruntă cu așa-zise fibroame în zona genitală trebuie să meargă la doctor pentru investigații amănunțite. În cazul acestora ar putea fi vorba despre o prezență tumorală canceroasă. „Niciodată nu va apărea un fibrom uterin la menopauză. Atunci când apare este un mare semnal de alarmă și sunt alte suspiciuni” susține dr. Zorela Sgabura. 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes