Etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, în vârstă de 52 de ani, a fost ales marți noul director general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), câștigând în al treilea tur de scrutin în fața britanicului David Nabarro, relatează AFP.
Este pentru prima dată când un african va conduce OMS, una dintre cele mai puternice agenții ale ONU, cu sediul la Geneva.
“Este o zi istorică pentru Etiopia și pentru Africa”, a declarat la finalul votului ambasadorul Etiopiei la ONU, Negash Kibret.
Noul șef al OMS îi va succeda în funcție de la 1 iulie dr. Margaret Chan (China), care a condus instituția timp de zece ani.
Fostul ministru al sănătății etiopian și cercetător renumit asupra paludismului, în vârstă de 52 de ani, s-a aflat în frunte și după primul și al doilea tur de scrutin, dar nu reușise să obțină majoritatea de două treimi necesară.
Contracandidatul său, dr. David Nabarro, în vârstă de 67 de ani, a fost trimis special al ONU pentru lupta împotriva Ebola.
În primul tur, candidatul care a obținut cele mai puține voturi a fost eliminat. Este vorba despre cardiologul și fostul ministru al sănătății pakistanez, dr. Sania Nishtar.
Este pentru prima dată când trei candidați s-au înfruntat pentru a deveni director general al OMS, o instituție criticată pentru lipsa sa de transparență, notează AFP.
Până acum exista un singur candidat propus de Consiliul executiv al OMS care era supus votului Adunării mondiale a sănătății, care efectua nominalizarea finală.
Dr. Tedros va prelua conducerea unei agenții criticate în special pentru lipsa sa de discernământ privind gravitatea epidemiei de Ebola din Africa de Vest dintre sfârșitul lui 2013 și 2016, care s-a soldat cu peste 11.300 de morți.
Chinezoaica Margaret Chan a recunoscut luni, într-un discurs susținut în fața Adunării mondiale a sănătății, care reunește o dată pe an țările membre ale OMS, că epidemia “a luat prin surprindere pe toată lumea, inclusiv OMS”.
În intervenția pentru prezentarea candidaturii și programului său, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a povestit că a pierdut, pe când era copil, un frate care nu a primit medicamentele necesare. El a indicat că refuză “să accepte ca oamenii să moară pentru că sunt săraci”.
“Fac promisiunile următoare: să muncesc fără încetare pentru a concretiza promisiunea de a garanta acoperirea sanitară universală, să veghez să existe riposte solide în situații de urgență”, a declarat el în pledoaria sa.
În plus, medicul etiopian a spus că va întări “sănătatea și autonomia țărilor” și va aduce transparența în inima OMS.
“Noul director general trebuie să continue să lucreze pentru ca OMS să devină mai eficientă și mai transparentă. OMS trebuie să fie transparent în privința modului în care își utilizează resursele și asupra rezultatelor”, a afirmat miercuri ministrul american al sănătății, Tom Pricese, la Geneva.
Sursa: AGERPRES