EXCLUSIV MEDIKA TV. Analiza medicală care ar putea duce la redeschiderea școlilor

Există numeroase controverse cu privire la modul în care autoritățile au gestionat activitatea școlilor pe timpul pandemiei. Medicii confirmă că o analiză medicală amănunțită ar putea să ofere indicii, în baza cărora școlile ar putea fi deschise.

La începutului anului școlar, Ministerul Sănătății și cel al Educației au elaborat un plan comun de acțiune privind activitatea școlilor. Au fost propuse 3 scenarii, iar învățământul românesc se află acum în cel de-al treilea, care presupune studiul exclusiv online. Medicii susțin însă că școlile ar putea fi redeschise , dacă autoritățile ar fi de acord să aprobe o analiză mai atentă a virusului contractat de elevi, care ar putea permite o evidențiere mai clară a modului de transmitere a infecției. În felul acesta situația nu ar putea scăpa de sub control, iar elevii și profesorii ar putea reveni în clase efectiv.

„Se întâmplă în Marea Britanie și Australia secvențierea virusului ca un act reflex după testarea RT-PCR. Această secvențiere de ultimă generație ne poate aduce niște informații despre originea virusului respectiv. De exemplu într-o școală avem 5 cazuri de infecție cu COVID-19, iar în urma analizei celor 5 cazuri să rezulte 5 tipuri de virus diferit. Și atunci evident că noi nu putem vorbi despre o transmitere de la unul la altul. Iar în acest caz nu se impune închiderea școlii. În principiu sunt aceleași laboratoare de genetică medicală care fac testele PCR. Avem nevoie de un plan care să aibă ca obiectiv deschiderea școlilor”, a explicat dr. Marius Geantă, președintele Centrului de Inovație în Medicină, la Medika TV.

De asemenea, odată cu apariția vaccinului, răspândirea infecției în școli ar putea fi controlată mai bine, în momentul în care profesorii și-ar da acordul cu privire la vaccinare. „Pentru că școlile reprezintă un mediu relativ ușor de controlat. Pentru că avem un corp profesoral care, când va fi disponibil vaccinul, poate fi vaccinat. Sigur, dacă profesorii își doresc. Corpul profesoral poate fi supus testării cu teste de calitate”, a mai spus dr. Marius Geantă.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes