EXPLICAȚIILE SPECIALIȘTILOR. Cum ne-am grăbit să ajungem în valul 3 al pandemiei

Specialiștii sunt de părere că autoritățile din România nu au gestionat în mod corespunzător evoluția pandemiei, tocmai de aceea am ajuns în valul al 3-lea total nepregătiți.

Medicii atrag atenția că măsurile de relaxare au fost dispuse fără a se lua în calcul mai mulți factori, tocmai de aceea valul 3 a lovit România din plin.

Odată a fost discuția despre HoReCa, apoi despre deschiderea nepregătită a școlilor și tot ce ține de ce s-a întâmplat în stațiunile montane. Cred că acestea sunt cele 3 ingrediente care au accelerat ceea ce vedem acum, iar acum suntem în punctul în care constatăm o dublare a numărului de cazuri, prin comparație cu ce era în trecut. Noi nu vedem alte măsuri de control în afara carantinării Timișoarei și a altor câteva măsuri luate în București. Punctul meu de vedere este că în continuare vom asista la o creștere a numărului de cazuri. Ceea ce devine critic este că spre deosebire de valul 2, noi deja avem la începutul valului 3 o capacitate deja peste limite la ATI“, a explicat dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, la Medika TV.

Impactul valului 3 asupra României ar fi fost minimizat, dacă pandemia ar fi putut fi controlată printr-o testare masivă, cu mult timp înainte de creșterea cazurilor cu care ne confruntăm în prezent.

Ar fi trebuit o testare repetată a profesorilor și elevilor. Același lucru ar fi trebuit pus în practică și în cazul HoReCa și în stațiunile de la munte. Aceste demersuri ar fi trebuit făcute în urmă cu o lună și jumătate-două luni, pentru a evita ceea ce se întâmplă în prezent”, mai spune dr. Marius Geantă.

În alte țări europene, testarea în scop preventiv și-a dovedit eficiența, sunt de părere medicii. „M-am uitat recent pe planurile de deschidere din Marea Britanie, Germania, din Elveția, din Belgia și constatăm aceeași abordare în aceste țări și anume utilizarea testelor antigen rapide în scop de prevenție. Folosirea lor la scară largă. Eu cred că este foarte greu să acceptăm că din cele 1 milion și jumătate de teste rapide distribuite în școlile din România au fost folosite doar 5000″, a mai spus dr. Marius Geantă, la Medika TV.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes