Gastroenterolog: ”Acesta este un factor principal pentru cancerul de colon!”

Cancerul de colon este a doua cauză de deces prin cancer atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. De vină pentru apariția cancerului de colon este în primul rând moștenirea genetică. Sedentarismul, supraponderalitatea, consumul crescut de carne și scăzut de fructe si legume sunt, de asemenea, factori de risc pentru apariția acestei boli.

Invitat la Medika TV, dr. Gabriela Șmira, medic primar gastroenterolog și internist a vorbit despre riscuri, investigații și prevenție, unele informații fiind prea puțin cunoscute publicului larg. Este și cazul fumatului, unul dintre cei mai importanți factori de risc în dezvoltarea cancerului de colon.

Fumatul este un principal factor al apariției cancerului de colon, deși majoritatea oamenilor leagă fumatul mai degrabă de apariția cancerului pulmonar. Fumatul pe termen lung, ne referim la persoanele care fumează un număr mai mare de țigări pe zi, duce la apariția unor modificări severe la nivelul intestinului. Substanțele toxice care se regăsesc în țigări afectează foarte mult mucoasa colonică, determinând apariția cancerului. Din păcate, cancerul de colon e depistat foarte târziu, pentru că nu are simptome, iar de regulă, atunci când apare un disconfort, o durere, e târziu, iar cancerul e prezent deja și la alte organe”, a spus dr. Gabriela Șmira.

Singura modalitate prin care poate fi redus sau prevenit riscul de cancer de colon este controlul anual. După vârsta de 50 de ani este recomandată colonoscopia, la fiecare 5 ani, în funcție de factorii de risc. În cazul persoanelor care au avut în familie rude cu cancer de colon, investigațiile trebuie să înceapă mai devreme.

Cel mai important în patologia colonului este screening-ul, iar controlul trebuie făcut obligatoriu după vârsta de 50 de ani, la indicația medicului gastroenterolog. În cazul familiilor în care există membri diagnosticați cu cancer de colon, descendenții trebuie să își facă această evaluare colonoscopică 10 ani mai devreme decât a fost diagnosticată în cazul părintelui sau rudei de gradul întâi. Din păcate ne întâlnim foarte frecvent cu această patologie la oameni peste 40 de ani, am avut chiar și pacienți peste 20-30 de ani”, a adăugat dr. Gabriela Șmira, medic primar gastroenterolog și internist.

Dacă în cazul moștenirii genetice, factorii de risc nu pot fi modificați, există și riscuri pe care le putem elimina, printr-un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată. Obezitatea și supraponderabilitatea, lipsa activității fizice, dietele bogate în carne roșie și carne procesată, fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori ce pot fi eliminați cu voință și ajutor de specialitate din lista celor care pot duce la apariția cancerului de colon.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes