Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care este creat cadrul legal pentru înființarea, la nivel local, a unor centre comunitare integrate care oferă atât servicii medicale, cât și servicii sociale, a anunțat, luni, ministrul Sănătății, Florian Bodog.
“Prin această ordonanță ne propunem să îndreptăm o nedreptate care se întâmplă în ziua de azi, eliminând diferența dintre urban și rural în ceea ce privește accesul populației la servicii de sănătate. Practic, ne dorim să asigurăm cât mai multor oameni accesul la servicii sănătate performante, la servicii medicale. Îi avem în vedere îndeosebi pe cei aflați în sărăcie, cărora le este mai greu să meargă la medic. De exemplu, șomerii, persoanele din comunitățile de romi, familiile monoparentale, persoane cu afecțiuni cronice”, a declarat Bodog la finalul ședinței de guvern.
El a precizat că măsura prefigurează și “cadrul pentru implementarea celor 3.000 de ambulanțe, o ambulanță la fiecare comună”.
Ministrul a mai precizat că documentul reprezintă o aducere la zi a proiectului similar al Guvernului Cioloș.
“Practic, nu e proiectul Cioloș. Proiectul este al Ministerului Sănătății. (…) El a fost creat la nivelul Direcției de Asistență Medicală a Ministerului Sănătății. (…) A fost depus la Senat, a fost clasat. Noi l-am preluat, am modificat ceea ce trebuia modificat, l-am îmbunătățit și l-am promovat ca și ordonanță de urgență, fiind condiționalitate pentru a accesa fonduri europene. (…) Această condiționalitate a fost raportată de Guvernul Cioloș ca fiind îndeplinită”, a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, prin măsura de înființare a centrelor, serviciile medicale și comunitare sunt coborâte la nivelul fiecărei comunități defavorizate.
Florian Bodog a mai spus că centre vor fi finanțate prin Programul Operațional Regional.
“Sunt 355 milioane de euro care sunt alocați pentru acest lucru. Ei nu au putut fi alocați din cauza acestui vid legislativ. În prezent, Ministerul Sănătății finanțează 1.520 de asistenți medicali comunitari și peste 482 de mediatori sanitari. Practic, grupăm resursele Ministerului Sănătății și le aducem împreună cu cele ale Ministerului Muncii”, a punctat ministrul.
Întrebat cum vor fi atrași medicii să lucreze în aceste centre, Bodog a răspuns că există o cerere de locuri de muncă pentru medici, iar aceștia vor fi convinși “printr-o politică salarială corespunzătoare”.
După cum precizează Biroul de Presă al Guvernului, noile măsuri au scopul să asigure un cadru coerent de dezvoltare a serviciilor medico-sociale orientate pe nevoile comunității și profilul demografic al acesteia, pentru creșterea accesului la servicii medicale, la programe, servicii și acțiuni de sănătate publică, furnizate la nivelul comunităților, în special persoanelor ce aparțin grupurilor vulnerabile.
Activitățile desfășurate în domeniul asistenței medicale comunitare vizează furnizarea de servicii medicale de profilaxie către membrii comunității, servicii de promovare a sănătății în comunitate prin educație pentru sănătate, identificarea riscurilor pentru sănătate și a persoanelor și grupurilor vulnerabile din punct de vedere medical sau social.
De asemenea, alte activități se referă la consilierea medicală și socială, direcționarea și monitorizarea accesului persoanelor vulnerabile către serviciile medico-socio-educaționale, asistența la domiciliu a gravidei, nou-născutului și mamei, a pacientului cronic și a vârstnicului, complementar asistenței medicale primare, secundare și terțiare.
“Beneficiarii acestor servicii sunt, cu precădere, persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populația din mediul rural și grupurile vulnerabile (persoane cu nivel economic sub pragul sărăciei, aflate în șomaj, cu afecțiuni cronice, cu risc de excluziune socială etc)”, precizează Guvernul.
Sursa: AGERPRES