Preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională, Gheorghe Iana, a declarat vineri că în România în acest moment sunt doar cinci radiologi intervenţionişti în România.
“Vrem să atragem atenţia asupra absenţei unui program educaţional, unei curricule de specialitate care să asigure formarea de specialişti. Degeaba ai bază materială, dacă în momentul de faţă nu avem cu cine să lucrăm. Sunt foarte mulţi pacienţi cu accident vascular cerebral, rata de mortalitate şi morbiditate este foarte mare, dar sunt foarte puţini specialişti care pot să asigure o terapie completă, sunt puţine centre în România care pot să acopere. În momentul de faţă, deficitul de specialişti este principala problemă, pentru că trombectomia, adică terapia endovasculară trebuie făcută de personal calificat, autorizat, acreditat. Este vorba de o supraspecializare, e un atestat de studii complementare. După absolvirea specialităţii, persoanele care doresc să facă o asemenea manoperă trebuie calificate şi acreditate, pentru că aici intervin societăţile de asigurări, malpraxis, intervin problemele de natură juridică. În România, numărul de specialişti (în radiologie intervenţionistă – n.r.) este foarte mic, sunt cinci care lucrează în toată ţara”, a spus Iana în cadrul conferinţei “Accidentul vascular. Diagnostic precoce şi tratament. Impact medico-social & economic”, organizată la Senat de Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională.
El a menţionat că dintre cei cinci specialişti, unul lucrează la Spitalul Universitar, unul la Spitalul Elias, altul la spitalul din Târgu Mureş, aceştia trei fiind acreditaţi, iar alţi doi sunt în formare la Spitalul “Bagdasar-Arseni” şi la Spitalul Militar.
Gheorghe Iana a explicat că această categorie de medici lipseşte pentru că nu există un cadru legal de formare a lor, iar Ministerul Sănătăţii ar trebui să emită un ordin în acest sens.
“Noi, ca societate, ne-am propus să asigurăm o interfaţă între organizaţia profesională europeană, care să ne asigure suportul educaţional, autorităţile statului român şi medici pe care îi formăm. Noi suntem cei care certificăm în faţa universităţilor calificarea profesională a medicilor formaţi. Idealul nostru ar fi ca într-un an şi jumătate să ajungem la cel puţin 21-22 de astfel de specialişti. Vreau să vă explic ce fac aceşti specialişti. Centrele de Stroke sunt centre secundare, ele fac tromboliza intravenoasă, adică terapia, este făcută în serviciul de neurologie, face terapia endovenoasă, o injecţie cu un trombotic activ care încearcă să lizeze cheagul. În situaţia în care e vorba de un vas mare înfundat, atunci această tromboliză este ineficientă dacă nu se scoate cheagul respectiv prin alt mecanism. Ai nevoie de a intra în artera respectivă şi a injecta substanţa care distruge trombul direct în tromb şi după aceea să aspiri fragmentele că altfel ele pleacă şi se opresc în alte vase mai mici. Aceasta este trombectomie cu trombaspiraţie. Este procedura pe care o fac radiologii intervenţionişti”, a conchis el.
Sursa: AGERPRES