Inovația este esențială pentru asigurarea unor servicii de sănătate adecvate și accesibile, iar faptul că România a adoptat o nouă legislație a achizițiilor publice reprezintă un pas înainte în acest domeniu, a declarat joi ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, Stella Ronner-Grubacic, la conferința internațională privind oportunitățile pentru dezvoltarea sistemului de sănătate din România – “The Future of Healthcare. Innovation through EU funding”.
“Potrivit cifrelor și sondajelor, avem deja un sistem de sănătate modern, eficient, în Olanda și ne străduim în permanență să inovăm. Facem acest lucru pentru că noi credem cu tărie că inovația este esențială pentru a asigura îngrijiri de sănătate adecvate și accesibile. Opinia Olandei este că acest lucru se poate realiza prin aducerea laolaltă a sectorului public și sectorului privat. Decidenți politici, pacienți, profesioniști în domeniul medical și sectorul de afaceri. Toți acești factori trebuie să se implice într-un dialog și să caute împreună o cale optimă înspre realizarea unui sistem de sănătate eficient și adecvat”, a declarat Stella Ronner-Grubacic.
Ambasadorul a evidențiat importanța asigurării unor servicii cât mai calitative raportate la banii investiți în sistemul medical.
“Este important că a fost adoptată o nouă legislație privind achizițiile publice în România. Schimbările care au fost introduse sunt importante, iar principiile sunt productive. Aș vrea să menționez conceptul consultării piețelor, care există și în Olanda, înainte de lansarea licitațiilor pentru proiecte complexe. Astfel, se asigură că autoritatea contractantă știe ce soluții tehnice sunt disponibile pe piață. În cazul progreselor tehnologice rapide, aceste consultări oferă informațiile necesare pentru a adopta soluția optimă la prețul corect. Este bine să vedem că principiul consultării pieței poate fi acum implementat și în România, deoarece este esențial pentru adoptarea timpurie a inovației și adesea poate să crească calitatea la prețuri mai mici”, a declarat diplomatul olandez.
Stella Ronner-Grubacic a amintit și de fondurile UE alocate statelor membre pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate.
“Aceste resurse financiare acționează și drept catalizatoare pentru eforturile naționale și internaționale de cercetare-dezvoltare și inovare. Este vorba despre colaborarea între statele membre, dar și între actorii publici și privați și prin aceste colaborări putem să stimulăm inovația în sistemele de sănătate”, a explicat ambasadorul olandez.
Ea a menționat și importanța introducerii la nivelul UE a indicelui de sănătate a consumatorului european.
“În 2005, a fost introdus indicele de sănătate al consumatorului european. (…) Acest indice a contribuit la îmbunătățirea politicilor de sănătate, atât la nivel de guvern, cât și în spitale și clinici. Olanda este mândră că, pentru al cincilea an consecutiv a îmbunătățit acest indice în fiecare dintre aspectele avute în vedere — drepturile pacienților și informații pentru pacienți, rezultatele pentru pacienți, amploarea serviciilor și disponibilitatea produselor farmaceutice”, a mai declarat Stella Ronner-Grubacic.
Potrivit președintelui Camerei de Comerț Olandeze în România, Sebastian Van Hese, conferința de joi are în vedere crearea unei platforme de dialog cu toți actorii principali în domeniul sănătății pentru găsirea de soluții inovative care să conducă la eficientizarea sistemului medical.
La reuniunea organizată de Ambasada Regatului Țărilor de Jos la București și Camera de Comerț Olandeză în Romania au fost prezenți, între alții, consilierul de stat la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, Diana Loreta Păun, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Corina Pop și secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene Ciprian Necula.
Sursa: AGERPRES