Învață cum să salvezi viața unei persoane, aplicând corect manevra Heimlich 

 

Asociația Universitară pentru Medicină și Asistență Medicală este inițiatoarea unui proiect prin care tinerii învață cum să acorde primul ajutor. Una dintre tehnicile de prima ajutor de bază, pe care oricine ar trebui să o cunoască, este manevra Heimlich. Ea poate fi aplicată în cazul persoanelor ale căror căi respiratorii au fost blocate de obiectele sau alimentele pe care le-au înghițit. 

„Manevra Heimlich este destinată atât persoanelor adulte cât și sugarilor nou-născuților și copiilor și este o manevră foarte simplu de efectuat. Scopul ei este să creeze oarecum o presiune intratoracică pentru a elimina obiectele înghițite și blocate la nivelul căilor respiratorii” a explicat, joi seară, la Medika TV, Alexandru Streinu, fondatorul Asociației Universitare pentru Medicină și Asistență Medicală. 

În timpul prezenței sale în platou, Alexandru Streinu a explicat și cum trebuie realizată această manevră. „Tehnica se efectuează foarte simplu. În primul rând, noi trebuie să stăm în picioare și este foarte important, pentru că ne așteptăm ca victima noastră să colapseze în orice moment, din cauză că nu respiră. Apoi, trebuie să mergem în spatele victimei și trebuie să începem cu 5 lovituri foarte puternice interscapulare, adică între omoplați. Vom apleca ușor ușor victima în față și cu podul palmei aplicăm 5 lovituri de jos în sus ca și cum am aluneca.  De fiecare dată noi trebuie să ne uităm la victimă, dacă a expulzat obiectul. Este foarte important acest lucru, pentru că se întâmpla ca manevra să reușească din a doua lovitură” a explicat Alexandru Streinu. 

În cazul în care loviturile în spate nu au avut rezultat, se aplică o serie de 5 compresii în capul pieptului. „În cazul în care obiectul s-a deplasat mai jos, dacă acest lucru nu funcționează, trecem la 5 compresii abdominale și unde facem aceste compresii? Este foarte important să punem degetul mare în pumn, și cu respectivul pumn aplicăm 5 compresii în capul pieptului. După ce ne-am poziționat cu pumnul în această zonă a corpului, trebuie să susținem victima pe sub axile, apoi efectuăm compresiile. Ne uităm la victimă, iar dacă nu a expulzat ceea ce a rămas blocat în căile aeriene, repetăm cele 5 lovituri din zona omoplaților” a mai spus Alexandru Streinu. 

Manevra Heimlich a fost inventată de medicul american Henry Meimlich, în anul 1974. Cu ajutorul acestei manevre, doctorul a reușit să salveze viața unei bătrâne care s-a înecat cu un os în timpul cinei. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea