Măsuri de urgență pentru ca pacienții cu arsuri grave să aibă concediu medical și în perioada de recuperare. Vidul legislativ, sesizat de familia medicului-erou Cătălin Denciu

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au elaborat, în regim de urgență, un proiect de act normativ pentru modificarea ordonanței din 2005 care stabilește modul de acordare a concediilor medicale, astfel încât pacienții cu arsuri grave să beneficieze de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Modificările prevăd și ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.

Proiectul vine după ce familia medicului Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave în timp ce încerca să salveze pacienții internați la ATI în momentul izbucnirii incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț de anul trecut, a sesizat vidul legislativ și situația în care se află, de a nu putea beneficia de concediu medical plătit în perioada de recuperare.

Problema prezentată este pentru toţi marii arşi. Este păcat că prin prezentarea deficienţelor legislative, forurile de decizie nu pot găsi o soluţie legală pentru aceşti pacienţi. Noi am înţeles că este un viciu de sistem, dar care poate fi remediat. De aceea am fost de acord să fie dat exemplu cazul soţului meu, pentru a se înţelege încă o dată că este o scăpare a sistemului si pentru ca alţi pacienţi să nu mai întâmpine această problemă. Nu este o problemă de ordin material, ci o problemă de a-ţi putea continua recuperarea şi îngrijirile necesare în condiţii optime”, a declarat pentru News.ro soţia medicului Cătălin Denciu.

Aceasta a mai spus că soțul său are în continuare nevoie de tratament și îngrijire, dar progresul, deși lent, e vizibil.

”Starea lui este într-un progres constant, dar lent, aşa cum este normal în cazul marilor arşi. Necesită în continuare kinetoterapie şi îngrijirile specifice pielii grefate. Trebuie să avem răbdare în continuare, iar progresele ne motivează”, a mai spus soția medicului.

Medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri pe 70% din suprafaţa corpului în incendiul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ. El a suferit mai multe intervenții chirurgicale în Belgia, unde a fost transferat și unde a stat internat mai multe luni. În luna mai a acestui an, medicul român a fost premiat de Organizația Mondială a Sănătății sacrificiul şi pentru exemplul personal.

Potrivit Ministerului Sănătății, proiectul de modificare a ordonanței de urgență va fi propus spre aprobare în ședința de guvern de săptămâna viitoare.

Ți-ar putea plăcea