Medicina militară înseamnă atât știința și arta de a îngriji, cu o înaltă conduită morală, deontologică și profesională, dar și un legământ sacru de apărare a țării și a poporului, chiar și cu prețul vieții, afirmă generalul de brigadă medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță Radu, comandat al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” în mesajul transmis cu ocazia Zilei Medicinei Militare, 21 august.
“Pentru medicina militară, ziua de 21 august reprezintă, în fiecare an, un moment al bilanțului. În această zi, mai mult ca oricând, suntem conștienți că aparținem unei elite, că, spre deosebire de medicina civilă, avem o confirmare certă a momentului apariției, pentru că medicina militară a apărut ca o necesitate, în procesul de modernizare a Statului român (…)”, afirmă comandantul.
Potrivit medicului militar, pe parcursul celor 154 de ani, medicina militară a avut parte de o serie de frământări, ca de altfel întreaga societate, însă, cu toate acestea, valorile Armatei Române — tradiție, profesionalism, adaptabilitate, încredere, reflectate și în domeniul medical — au permis evoluția acestui sistem.
Florentina Ioniță-Radu a amintit că anul acesta Spitalul “Dr. Carol Davila” aniversează 185 de ani de tradiție.
“185 de ani în slujba vieții, fără nicio abatere de la respectarea celor două jurăminte: cel militar și cel al lui Hipocrat. 185 de ani am fost, alături de Armata Română, în slujba țării și a populației așa cum am știut noi mai bine să ne facem datoria, cu modestie, profesionalism, deontologie și spirit de echipă. Nu trebuie să uităm nicio clipă că, în bagajul nostru profesional din prezent, se află memoria celor care, pe câmpul de luptă al celor două Războaie Mondiale, au îngrijit și unii dintre ei chiar și-au pierdut viața, încercând să o salveze pe cea a camarazilor lor; îndârjirea luptei duse cu propriile limite pentru a face față victimelor cutremurului care a zguduit Bucureștiul, în martie 1977; emoția în fața valului de tineri militari, victime ale construcției Transfăgărașanului, canalului Dunăre-Marea Neagră, Cheiului Dâmboviței, ale intervenției la inundații, dezăpeziri etc. și, mai recent, a celor de la tragicul incendiu de la Club Colectiv”, arată generalul.
Comandantul a mai spus că toate realizările unității medicale nu se puteau obține fără valoarea deosebită, morală și profesională, a întregului corp medico-militar românesc.
“Pot afirma, fără niciun fel de echivoc, că, indiferent de culoarea uniformei militare, mă bazez pe profesionalismul și dedicarea colegilor mei, care sunt pregătiți să răspundă ‘Prezent!’, la orice oră din zi și din noapte, la orice misiune ce ne va fi încredințată. Astăzi, în această zi importantă pentru medicina militară, vă urez un sincer “La mulți ani!” și împlinirea tuturor dorințelor profesionale și, nu în ultimul rând, personale”, mai arată medicul militar.
Sursa: AGERPRES