Maraton Medika TV – Bolile Cardiovasculare – Principalele simptome ale infarctului miocardic, explicate de prof. dr. Dragoș Vinereanu: „Când apare durerea intensă, pacientul trebuie transportat de urgență la medic!”

Infarctul miocardic este o afecțiune amenințătoare de viață. Astfel, încă de la debutul simptomelor, pacienții trebuie duși cât mai repede la spital pentru investigații amănunțite. În cadrul Maratonului Bolilor Cardiovasculare, organizat de Medika TV, prof. dr. Dragoș Vinereanu a explicat cum trebuie să recunoaștem aceste simptome pentru a interveni la timp astfel încât să-i putem ajuta pe cei care se confruntă cu această problemă medicală.

Infarctul miocardic este una dintre bolile inimii care iau cele mai multe vieți. De aceea este important să-i recunoaște simptomele și să intervenim în timp util, pentru ca medicii să ne poată salva. Invitat în cadrul Maratonului Bolilor Cardiovasculare, organizat de Medika TV, prof. dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiolog și președinte al Fundației Române a Inimii, a explicat care sunt cele mai important simptome pe care le provoacă infarctul miocardic.

„Primul și cel mai important simptom este durerea în piept. Este de regulă în mijlocul pieptului, nu în partea stângă, acolo unde se crede că doare infarctul. Se duce pe mâna stângă sau dreaptă, se duce către dantură sau în spate. Poate să mimeze chiar și o durere abdominală. O durere de genul acesta care ține mai mult de 10 minute trebuie să ne ridice problema că este vorba despre un infarct” a explicat prof.dr. Dragoș Vinereanu, la Medika TV.

Durerea este la rândul său asociată cu alte simptome precum: „transpirația abundentă sau senzația de rău. Toate aceste lucruri ne dau de gândit cu privire la faptul că, într-adevăr, persoana care se confruntă cu aceste simptome suferă un infarct miocardic” a mai spus prof. dr. Dragoș Vinereanu.

În ceea ce privește cauzele care generează această afecțiune, se pare că sunt atât de ordin emoțional, cât și fiziologic. „Emoțiile puternice, negative sau pozitive, pot să ne afecteze inima. De asemenea, factori de risc precum hipertensiunea arterială, diabetul sau obezitatea contribuie la apariția infarctului miocardic” susține prof. dr. Dragoș Vinereanu, la Medika TV.

Pacienții care prezintă simptomele unul infarct trebuie transportați de urgență la cel mai apropiat spital. Este nevoie de maximum 2 ore de la declanșarea simptomelor pentru ca persoana respectivă să ajungă într-o unitate medicală pentru investigații și diagnostic. În caz contrar, riscul de deces este iminent.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes