MINISTERUL SĂNĂTĂȚII A PRIMIT UN PLAN RIGUROS PENTRU SIGURANȚA SECȚIILOR ATI. Documentele, elaborate de medici ATI, au fost propuse ca urmare a tragediei de la Spitalul Județean Neamț

Incendiul izbucnit pe 14 noiembrie, în Secția ATI a Spitalului Județean Neamț, în care au murit zece pacienți și alți șapte au avut de suferit, bilanțul deceselor urcând ulterior, are și urmări din seria celor care ar putea îmbunătăți situația și siguranța acestor secții. Societatea Română de ATI s-a mobilizat și, cu informațiile colectate de la specialiștii în Anestezie-Terapie Intensivă care profesează în spitalele din România, a elaborat două planuri pentru reducerea riscurilor. Documentele, transmise deja autorităților de la București, propun două direcții de acțiune. Este vorba despre modernizarea rețelelor electrice și de gaze din spitale și un proiect pentru finanțarea contractelor de service. Anunțul care arată că Ministerul Sănătății are pe masa de lucru cele două proiecte a fost făcut de prof.dr. Dorel Săndesc, președintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătății și vicepreședinte al Societății Române de ATI. ”Trebuie făcute. Este important să se urmărească, iar autoritățile, care acum sunt în schimbare (n.r. conducerea Ministerului Sănătății) să nu omită niște lucruri care sunt obligatorii pentru sistemul sanitar românesc.”

Propunerea ajunsă pe masa oficialilor din Ministerul Sănătății a fost salutată de experți în politici publice de sănătate și de directori de spitale, angrenați într-o dezbatere pe acest subiect, la Medika TV.

Ioana Stăncel, expert în politici publice de sănătate:

”Cred că nu ne mai putem permite să avem victime, să avem accidente, de aceea orice inițiativă este binevenită. Obligativitatea service-ului pentru echipamente este deja prevăzută în lege, face parte din obligația furnizorilor care contractează servicii cu casele de asigurări de sănătate ca, la contractare, să facă dovada că există aceste contracte de service pentru toate echipamentele cu care se asigură servicii decontate din bugetul public. Singurul lucru pe care trebuie insistat este un control tematic pentru care aceste aspecte să constiuie prioritate.În același timp, poate ne întoarcem la evaluarea furnizorilor în așa fel încât să facem verificări la fața locului și nu doar să avem declarații pe propria răspundere pe care nimeni nu le verifică până când nu se întâmplă o tragedie.”

Adrian Wiener, director medical Spital TBC din Grădiște –Arad:

”Sigur că foarte multe spitale nu aveau un contract de service sau aveau unul formal, tocmai pentru că nu aveau un buget adecvat. Majoritatea spitalelor din țara asta au cam 80% din buget alocat salariilor, restul de 20 % se folosește pentru cheltuieli cu materiale sanitare, medicamente, utilități, investiții, inclusiv acest service. Este o subfinanțare cronică a spitalelor. Sigur că nu e admisibil ca instalațiile de gaze medicinale sau cele electrice, unele vechi de când s-au construit spitalele, să pună în pericol viețiel pacienților. Ceea ce dl. prof. Săndesc încearcă să facă, prin această inițiativă extraordinară, este să pună pe agenda financiară a Ministerului Sănătății, proioritar, aceste lucruri…Prioritizează, de fapt, niște elemente care țin de siguranța pacientului și de responsabilitățile managerului, cele care, iată, prin tragedia de la Neamț, s-a dovedit că au fost neglijate.”

Categorii: Breaking Medika, Exclusiv, Știri
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea
+