Ministerul Sănătății și-a reafirmat miercuri, cu ocazia Zilei mondiale fără tutun, angajamentul de continuare a punerii în aplicare a politicilor de control al consumului de tutun, politici care concură la atingerea obiectivelor Strategiei de sănătate publică 2014 – 2020 și care au fost asumate de România ca semnatară a Convenției Cadru privind Controlul Consumului de Tutun.
“Ziua Mondială fără tutun este un bun prilej de conștientizare a populației fumătoare cu privire la consecințele fumatului, dar și a populației nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de țigară — așa numitul ‘fumat pasiv’. Cetățenii trebuie să conștientizeze faptul că sunt responsabili pentru sănătatea lor”, afirmă Ministerul Sănătății într-un comunicat transmis AGERPRES.
Totodată, Ministerul Sănătății subliniază importanța prevenției, principala preocupare care va sta la baza politicilor publice în sănătate.
Potrivit reprezentanților MS, prevenția în sine este o investiție pe termen lung în sănătatea populației, cu beneficii umane, sociale și economice de necontestat.
Eurobarometrul 2017 realizat de Comisia Europeană și publicat cu ocazia Zilei mondiale fără tutun arată că expunerea la fum de tutun în acest an față de 2014 a scăzut în baruri cu 69 de puncte procentuale (de la 80% la 11%) și cu 53 de puncte procentuale în restaurante (de la 59% la 6%).
“Creșterea cu 1 punct procentual (de la 27% la 28%) a procentului consumatorilor de tutun (țigări, cigarillos, trabuc, pipă, narghilea) în 2017 față de 2014 relevată de acest studiu, deși în marja de eroare (de 1,4%), este de natură să ne încurajeze să accelerăm aplicarea politicilor de control al tutunului”, afirmă MS.
De altfel, România a realizat un salt important de 12 locuri, de pe locul 19 în 2013 pe locul 7 în 2016 pe Scala Europeană de Control al Tutunului, ceea ce accentuează eficiența implementării unor politici publice de sănătate bazate pe dovezi, cu impact direct și imediat asupra stării de sănătate.
Sirsa: AGERPRES