Monografie a Medicinei Interne, lansată la UMF de decanul de vârstă al universitarilor, Nicolae Barbu

O monografie a Medicinei Interne timișorene din ultimele opt decenii a fost lansată, miercuri, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ‘Victor Babeș’ din Timișoara, în prezenta autorului, conf. dr. Nicolae Barbu, care a împlinit vârsta de 92 de ani.

“Monografia ‘Medicină internă: debut, dezvoltare și diversificare’ a fost scrisă sub lupă, întrucât la cei 92 de ani, vederea îmi face mari probleme. Doi ani am lucrat la această monografie. Am scris-o din marea dragoste pe care am avut-o pentru colegii medici și i-o dedic, în întregime, profesorului meu, dr. docent Constantin Zosin, întemeietorul unei adevărate școli de nefrologie”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Nicolae Barbu.

Potrivit autorului, înainte de înființarea Facultății de Medicină din Timișoara, în perioada interbelică, asistența medicală din oraș era asigurată atât de unități sanitare de stat, cât și private, cele de stat fiind reprezentate de patru spitale — Spitalul de stat I, de pe strada Mărășești, Spitalul de stat Chirurgie II, de pe bd. Eroilor, Spitalul Epidemic și Spitalul de Copii. Mai existau Institutul de Obstretică, pe Splaiul Begheiului, un Centru de ocrotire a copiilor, o Stație de salvare, dar și un Spital Militar.

Asistența medicală privată era dominată, în perioada interbelică, de sanatorii, precum și de numeroase cabinete medicale.

Medicina internă timișoreană era deservită, înaintea celui de-al Doilea Război Mondial de 27 de cabinete de medicină internă și de cinci cabinete de medicină internă și TBC.

Medicii din Banat și din Timișoara aveau posibilitatea de a urma cursuri universitare medicale în țară, mai ales la Cluj, dar și în străinătate — în special la Budapesta și Viena, mai rar la Praga.

‘Evoluția medicinei interne a fost extraordinară. UMF avea în 1945 medici care lucrau într-o singură clinică, iar astăzi avem aproape 20. Atunci aveam în cabinet un singur EKG mic și prăpădit, iar astăzi, medicina internă din Timișoara dispune de cele mai perfomante dotări de echipamente și aparatură de talie mondială”, conform autorului monografiei.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea