Noul coronavirus se răspândește mai ales în familie. Explicațiile specialiștilor

Noul coronavirus se răspândește cel mai mult în familii, dar și la evenimentele private, indiferent de numărul de participanți, relevă un studiu făcut în Statele Unite ale Americii. Situația nu este diferită nici în România, pentru că mare parte din anchetele epidemiologice desfășurate de direcțiile de sănătate publică au indicat același lucru.

De altfel, încă de luna trecută premierul Ludovic Orban a spus că nunțile și botezurile, adică evenimentele private, reprezintă principala sursă de infectare, după cum puteți citi AICI.

Explicația acestei situații a fost dată de lt. col. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar Central.

Este cu siguranță unul dintre factorii care contribuie la răspândirea acestui virus, în mediul familial și în special la anumite petreceri desfășurate în mediul privat, unde este foarte greu să intervii din punctul de vedere al măsurilor de control. Există o tendință de a nu respecta măsurile de protecție atunci când ne întâlnim în grupuri de persoane pe care le cunoaștem, cu care obișnuim să ne vedem periodic, cu diverse ocazii, și bineînțeles că, cu această ocazie, există acest risc de răspândire a infecției de la o persoană la alta, cu atât mai mult acolo unde avem o răspândire comunitară accelerată”, a declarat medicul infecționist.

Tocmai de aceea s-a decis interzicerea evenimentelor private la nivel național, chiar dacă măsura este contestată de multe voci în spațiul public, în special de cei direct afectați, din industria HORECA. Totuși, numărul îmbolnăvirilor va fi în continuare mare dacă populația nu va înțelege că măsurile impuse trebuie respectate.

Cred că, până la urmă, de bază rămâne responsabilitatea individuală atunci când organizăm acest fel de petreceri sau evenimente de orice natură să înțelegem că prin aceste activități putem să contribuim negativ la răspândirea virusului și să facilităm răspândirea virusului în populație, pentru că acele persoane, la rândul lor vor fi contacți cu multe alte persoane după ce pleacă de la acea petrecere. Până la urmă, cred că rămâne nivelul de educație, de responsabilitate, de implicare civică pentru fiecare dintre noi. Va fi foarte greu să vină cineva la ușă să verifice dacă respecți măsurile de prevenție. E o perioadă de sacrificii pentru toată lumea, dar dacă unii aleg să eludeze aceste reguli și să creadă că păcălesc măsurile de prevenție, se înșală, pentru că, inevitabil, această creștere a numărului de de cazuri se întoarce ca un bumerang și se răsfrânge și asupra lor. Nu putem trăi izolați, trăim într-o societate care funcționează pe baza unor reguli”, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță de la Spitalul Militar Central.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes