Vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, Marius Tănasă, a semnalat luni, într-o dezbatere, că de-a lungul timpului nu au fost depuse multe cereri pentru a fi autorizate generice oncologice sau pentru afecțiuni neurologice.
“În ultima vreme, pentru noi este destul de dificil, pentru că una din principalele activități ale noastre a ajuns să fie să numărăm pastile în fiecare săptămână, să vedem ce putem înlocui, cu ce se poate înlocui, de unde se poate aduce, să examinăm diverse produse care ar putea intra pe piață și să înlocuiască ceea ce lipsește și să răspundem la o serie de întrebări. Am remarcat la ședințele noastre de autorizare pentru medicamente că există un interes crescut pentru anumite medicamente și mă refer la cele generice care se găsesc deja din abundență pe piață. Dacă este să vă dau un exemplu — antiinflamatoarele. Nu sunt foarte multe cereri pentru a fi autorizate generice pentru medicamente oncologice, pentru medicamente din sfera neurologiei, ceea ce poate că ar fi o idee de business bună pentru cei care pot face”, a explicat reprezentantul ANMDM.
Prezent la dezbatere, președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat că exportul paralel de medicamente nu poate fi interzis întrucât este o activitate comercială intracomunitară legală, însă s-ar putea lua o măsură prin care o cantitate din anumite medicamente să fie oprită în țară.
“În opinia mea, vizavi de acest export paralel pe care nu poți să îl interzici, este o activitate comercială intra-comunitară, este legală. Ne-am putea uita la consumul medicamentelor în anii trecuți… Poate găsim o metodă în care să îi spunem deținătorului de autorizare de punere pe piață că pentru un anumit medicament trebuie să existe 30% din total cantitate în țară în permanență. Nu știu dacă este o soluție bună, cred că este un punct de plecare, că poate fi luat în calcul. Acest 30% ar asigura tratamentul, să zicem, pentru trei luni în care ai timp să găsești o soluție pentru a asigura medicamentul respectiv. (…) O altă variantă ar putea fi ca înainte de a exporta (medicamente — n.r.) să primești autorizația de la ANMDM. Îi spui, îl obligi”, a arătat Ciurchea.
Sursa: AGERPRES