Prevenția și programele de screening reprezintă cheia supraviețuirii în materie de cancer, motiv pentru care se impune implicarea medicilor de familie, a medicinei primare în diagnosticul precoce și în managementul oncologic, a declarat marți secretarul de stat în Ministerul Sănătății Corina Silvia Pop, la conferința cu tema “Managementul calității în abordarea multidisciplinară complexă în lupta cu cancerul – alternativă, drept sau necesitate”.
“Cred că prevenția ar putea fi cuvântul cheie în elaborarea programelor de sănătate în România secolului XXI. Elaborarea unui plan strategic privind implicarea activă și responsabilă a doctorilor de familie în echipa de management a bolii canceroase ar putea ridica România de pe ultimul loc în privința mortalității prin cancer de col uterin”, a precizat Pop, la evenimentul organizat de comisiile pentru sănătate și pentru drepturile omului din Senat.
Oficialul Ministerului Sănătății a vorbit în acest context despre abordarea în echipă a managementului diagnosticului și tratamentului pacientului oncologic, cu rolul de a consolida planul concret de diagnostic și tratament.
“Noțiunea de interdisciplinaritate în oncologie poate fi definită nu ca o echipă de comando care să efectueze misiuni imposibile de salvare cu victime colaterale, ci ca o echipă de actori responsabili, care să cuprindă pacientul informat și cu acces la programe de screening, medicul de familie interesat de diagnosticul precoce, al semnelor și al leziunilor cu potențial oncologic, medicul specialist cu responsabilitate în diagnostic și înțelegerea managementului de caz și, în final, echipa de specialiști oncologi implicați în decizia terapeutică”, a explicat Pop.
Ea a subliniat și importanța susținerii psihologice a pacienților bolnavi de cancer.
Secretarul de stat a amintit că în luna aprilie Ministerul Sănătăți va lansa Planul Național de Cancer, ce cuprinde în special un program de prevenție, programele de screening.
Potrivit Corinei Pop, programul de reformă, susținut de împrumutul de la Banca Mondială, cuprinde în materie de cancer două aspect importante — prevenția cancerului de col uterin prin achiziționarea a nouă unități mobile care să poată să meargă în țară și să recolteze probe de citologie și, de asemenea, să efectueze probe pentru infecția cu HPV, conform recomandărilor Ghidului european de cancer lansat în toamnă.
“Deci achiziționarea acestor aparate și, de asemenea, în complementaritate, prin fonduri europene, proiecte care să pregătească doctorii, asistentele, citologii, care să lucreze cu aparatele din unitățile mobile. Un program de pregătire de capital uman și program de screening din două surse de finanțare — BM și bani europeni. De asemenea, tot prin BM se desfășoară activitatea de reabilitare a unor centre de radioterapie. Anul acesta vor fi patru, două în București, unul la Baia Mare și unul la Cluj, centre care vor fi dotate cu acceleratoare și, probabil, în 2017-2018 programul va continua și vor fi dotate încă opt centre în țară cu acceleratoare, pentru a crește posibilitatea pacienților români de a-și efectua radioterapia în țară”, a arătat Pop.
Potrivit președintelui Comisiei pentru sănătate din Senat, Ion Luchian, anual se înregistrează 47.000 de cazuri noi de cancer. “Vorbim de o afecțiune dură, cu 47.000 de cazuri noi pe an”, a spus Luchian.
Participanți la eveniment urmează să facă propuneri și ulterior să semneze un Pact interinstituțional pentru o abordare psiho-medicală complexă a luptei cu cancerul.
La conferință au participat medici specialiști, parlamentari, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Asociației Neolife, co-organizator, asociațiilor profesionale, ai societății civile.
Sursa: AGERPRES