Procedura care te scapă de alergia la ambrozie, definitiv. Se poate face gratuit cu cardul de sănătate

Polenul de ambrozie este un alergen foarte puternic și inclusiv desensibilizarea e foarte greu tolerată de către pacienți. Singurul tratament care se adresează cauzei bolilor alergice este desensibilizarea.

Desensibilizarea se poate face la polen, dar și la alte alergene și se realizează în Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB). Consultația la medicul alergolog și testele cutanate sunt decontate de CASMB, mai exact se fac pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Dr. Brîndușa Petruțescu, medic specialist alergologie şi imunologie clinică, în cadrul SUUB a explicat, într-o postare pe Facebook, ce presupune desensibilizarea și cum trebuie făcută:
În cazul alergiilor, pe lângă tratamentul simptomatic, care nu rezolvă problema, ci doar ameliorează simptomele, există și varianta de desensibilizare, deseori comodă și ușor de administrat chiar la domiciliu, de către pacient.
În cazul polenurilor, tratamentul se face 6 luni pe an, timp de 3 ani consecutiv. Așadar, procedeul trebuie repetat trei sezoane consecutive. Dacă întrerupem, procesul trebuie reluat. Este foarte important de precizat că tratamentul trebuie început cu 3- 4 luni înainte de debutul sezonului de depolenizare, deci înainte de a fi polenul prezent în aer, pentru ca atunci când apare polenul, organismul să fie pregătit. Acest proces de desensibilizare induce toleranța și pregătește organismul pentru contactul cu polenul, care este brusc și puternic. Simptomele sunt întotdeauna mai rele la debutul sezonului decât la sfârșitul lui.

În cazului alergiei la ambrozie, poate să apară o ușoară mâncărime sub limbă dar sunt și pacienți care se umflă sub limbă sau cărora li se umflă buzele în cadrul acestui proces de desensibilizare, alții se plâng de dureri de stomac. Deci sunt reacții adverse, dar care pot fi tratate.
Tratamentul nu este compensat, nu este decontat de Casa de Asigurări și se face doar sub îndrumarea medicului alergolog. Prima doza trebuie administrată întotdeaună în cabinetul medical sub supraveghere, pentru că pot apărea reacții adverse.
Așadar, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, pacientul vine la medicul alergolog care efectuează testarea cutanată alergologică prick. Dacă testul este pozitiv și e corelat cu simptomele se poate începe desensibilizarea.

Pacientul primește rețeta, cumpară din farmacii preparatul și vine să ia prima doză în spital sub supraveghere.
Pacienții trebuie să înțeleagă că, în cazul reacțiilor alergice determinate de polenuri, este bine să intervenim cât mai repede, ca să împiedicăm progresia acestora spre astm”.

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri.
O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

Cum se produce alergia la ambrozie?

Predispoziția sau terenul alergic al unei persoane semnifică o sensibilitate crescută la anumite particule cu care sistemul respirator sau pielea intră în contact. Aceste particule își au originea în praf, polen, părul și penele animalelor, alimente, poluanți atmosferici, medicamente, mucegaiuri etc. În cazul alergiei la ambrozie, sistemul respirator sau pielea pacientului dezvoltă o reacție neobișnuit de puternică atunci când polenul ambroziei este inhalat.

 Cum se manifestă?

Conform ultimelor estimări între 10-15% din populație suferă de alergie în timpul verii. Simptomele pot să apară chiar și la persoanele care nu se cunosc “cu alergii” în trecut.

Cel mai evident și deranjant simptom este rinoreea. Pacientul are o scurgere nazală apoasă, chinuitoare, ce durează între două și trei săptămâni și care nu cedează la nici un tratament obișnuit. Este asociată cu strănutul în rafale (multe strănuturi legate între ele, extrem de obositoare) și senzația de nas înfundat (pacientul nu poate respira pe nas, ci doar pe gură).

Pruritul nazal (senzația de mâncărime la nivelul nasului) este asociat cu pruritul ocular(mâncărimea ochilor), senzațiile provocate fiind extrem de chinuitoare. De asemenea, la nivelul ochilor apare și roșeața (eritem conjunctival), lăcrimarea și edemul palpebral(umflarea pleoapelor).

În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care trebuie tratate corespunzător, conform schemelor prescrise.

Pe piele pot să apară erupții și zone edematoase (umflate), în funcție de sensibilitatea fiecărui pacient.

Din păcate, toate aceste simptome produc pacientului o senzație de oboseală și somnolență profundă, precum și scăderea randamentului la servici sau în ceea ce privește treburile casnice zilnice, deoarece gândurile sale sunt îndreptate asupra discomfortului și găsirea unor soluții pentru a-l combate.

Cum poate fi diagnosticată alergia la ambrozie?

Prezența simptomelor enumerate mai sus numai pe perioada sfârșitului verii, precum și a testelor cutanate (PRICK TEST) pozitive pentru polenul ambroziei,completate de analizele de laborator necesare (imuonoglobuline E (Ig E) totale și specifice) , conduc la diagnostic.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes