PROF.DR. SILVIU CONSTANTINOIU LA MEDIKA TV: ”Sunt așa-zișii rechini care cred că pot sta șefi de clinică până la 100 de ani. Nu se poate așa ceva!”

Unul dintre cei mai titrați chirurgi români care tocmai și-a încheiat mandatul de președinte al Societății Române de Chirurgie, prof.dr. Silviu Constantinoiu, șeful Clinicii de chirurgie generală și esofagiană de la Spitalul Sfânta Maria și președinte al Comisiei de Chirurgie din Ministerul Sănătății, este, în acest week-end, invitatul Cătălinei Jingoiu la emisiunea Jurnal de Viață. Într-un dialog despre suișurile, mai ușoare sau mai grele, în profesie, reputatul chirurg face și un tablou al însușirilor care îi sunt de folos unui chirurg în carieră. Printre acestea, mintea limpede, condiția fizică bună, dar și răbdarea.

”Ca să fii un bun chirurg îți trebuie și o condiție fizică deosebită. De aceea, înaintea unei operații grele, să știți că mă culc mai devreme, mă odihnesc bine, mai fac și sport. Întreținerea condiției fizice este esențială pentru că noi operăm în poziții fizice dificile, și, pe lîngă îndemânarea manuală, e nevoie și de rezistență fizică. Trebuie să stai acolo lângă bolnav ore întregi. Deci condiția fizică este o condiție sine qua non.”

Profesorul dr. Silviu Constantinoiu vorbește, în interviul pentru Medika TV, și despre momentul de final al unei cariere în chirurgie, moment care are foarte mare legătură cu rezistența fizică a medicului:

”Sunt acei rechini care cred că pot sta șefi de clinică până la 100 de ani. Nu se poate așa ceva! Cu trecerea timpului, intervine îmbătrânirea, te mai dor oasele, îți tremură mâinile, nu mai vezi bine. În chirurgie, când apar aceste semne, trebuie să-ți pui întrebarea dacă mai ești bun pentru această profesie, să știi să te retragi la timp. În glorie! Poți rămâne consultant, să le mai dai colegilor mai tineri o părere, dar să lași și tinereții dreptul de a se afirma.”

În ceea ce privește simțul umorului care îi caracterizează pe mulți dintre medicii chirurgi, prof.dr. Silviu Constantinoiu consideră că este o trăsătură dobândită și necesară pentru descărcarea stresului profesional.

”La chirurgie treaba-i serioasă! Însă dacă nu ai și simțul umorului riști să faci vreun infarct sau vreun accident vascular, pe tensiunea și stresul existent. Umorul e o formă de descărcare.”

Interviul integral poate fi urmărit sâmbătă, de la ora 21,00 și duminică, de la ora 22,00.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes