Programul de profilaxie a deficitului de vitamina D este extrem de important

Rahitismul este o boală care afectează mai mult de jumătate din populaţia României, iar profilaxia deficitului de vitamina D adresată atât gravidei cât şi nou-născutului, sugarului şi copilului mai mare este absolut necesară, afirmă preşedintele Comisiei de neonatologie a Ministerului Sănătăţii, Simona Vlădăreanu.

“Programul de profilaxie a deficitului de vitamina D este extrem de important. Ştim că rahitismul este o boală care afectează mai mult de jumătate din populaţia României. Noi, fiind o ţară în care nu prea stăm şi ne expunem la razele ultraviolete, sinteza de vitamina D are loc sub acţiunea ultravioletelor la nivelul tegumentului şi este absolut necesară această profilaxie adresată atât gravidei cât şi nou-născutului, şi mai departe sugarului şi copilului mai mare”, a declarat Simona Vlădăreanu, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Sănătăţii.

Ea a menţionat că ghidurile actuale recomandă o profilaxie până la vârsta de 18 ani.

“Trebuie să menţionăm că întotdeauna această profilaxie trebuie adresată şi gravidei, deoarece perioada de achiziţie, de mineralizare a scheletului, a sistemului osos începe intrauterin în special în ultimele luni de sarcină. Gândiţi-vă la situaţia acelor copii prematuri, care se nasc înainte de termen că nu beneficiază de această achiziţie de calciu-fosfor sub acţiunea vitaminei D, cu atât mai mult vor trebui să fie susţinuţi în acordarea acestui program de profilaxie”, a punctat Vlădăreanu.

În context, vicepreşedinta Comisiei de endocrinologie din Ministerul Sănătăţii, Iuliana Gherlan, a subliniat că profilaxia corectă a vitaminei D se face până în jurul vârstei de doi ani, iar după doi-trei ani această profilaxie în sezonul rece este complet pierdută din vedere.

“În practica curentă există deficit de vitamina D şi nu există o profilaxie corectă a deficitului de vitamina D, iar rahitismul, până să devină manifest, cu deformări pe care le ştim, (…) are doar modificări biochimice sau deseori nici acelea pe care le putem preveni foarte uşor printr-o profilaxie corectă”, a explicat medicul endocrinolog.

Ea a evidenţiat faptul că există din ce în ce mai multe paciente cu osteoporoză care primesc terapie ţintită pentru osteoporoză dar degeaba li se acordă tratamentul ţintit dacă nu li se asigură un status adecvat de vitamina D.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de obstetrică şi ginecologie din MS, Nicolae Suciu, a propus ca în orice unitate medicală “unde se va naşte să existe unitate de asistenţa nou-născutului, în nevoie, cu incubatoare şi ventilatoare, pentru a da soluţiile pe loc şi să asigure, în funcţie de problematica cazului, să fie transferat spre unităţi cu expertiză medicală adecvată”.

El a mai spus că este nevoie de prevenţie în cancerul de col, sân şi uter, care trebuie surprinse în stadii curative şi acest lucru să se facă prin programe de screening. “Să promovăm ca pacientele noastre, dintr-o populaţie eligibilă de aproape şase milioane, care ar trebui sa urmeze un program de screening, să adere la aceste programe”, a spus Suciu.

Medicul a adus în atenţia decidenţilor şi contracepţia, în special la populaţia defavorizată, la minore. “Avem aproape 10.000 de naşteri la mame care sunt minore, (…) trebuie să le oferim educaţie”, a arătat Suciu.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea