Protejează-ți copilul de bolile infecțioase! Medicii infecționiști au vorbit la Medika TV despre importanța vaccinării

România se numără printre țările cu cea mai scăzută rată de vaccinare, în special în rândul copiilor. Imunizarea, spun medicii, este esențială pentru sănătatea celor mici. Schemele de vaccinare au fost concepute astfel încât să-i protejeze de boli. În lipsa imunizării copiii sunt expuși la virusuri și infecții care le pot pune viața în pericol. Iar boli precum rujeola sau tusea convulsivă, care în trecut erau ținute sub control prin vaccinare, au revenit în atenția specialiștilor.

Emisiunea „Sistemul Medical”, prezentată de Eugenia Foarfecă, a adus în prim plan problema ratei scăzute de vaccinare, mai ales în ceea ce-i privește pe copii, o situație care este tot mai prezentă în România ultimilor ani. Medicul infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, cel mai mare spital de boli infecțioase din țară, a atras atenția cu privire la faptul că părinții ar trebui să fie conștienți de faptul că vaccinarea reprezintă singurul mijloc prin care îmbolnăvirea copiilor poate fi prevenită. „Se vede că principiul vaccinării nu mai este aplicat. Și ajungi la părinți și la familii și la faptul că educația medicală ține de părinți, tot adulții sunt cei care creionează asta” a subliniat specialistul.

În lipsa vaccinului apar bolile

Discuției i s-a alăturat și medicul infecționist Simin-Aysel Florescu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București. Aceasta a subliniat că, din cauza ratei scăzute de vaccinare, în spitalul pe care îl conduce apar cazuri ale unor copii diagnosticați cu afecțiuni care, în trecut, erau ținute sub control datorită interesului pe care părinții îl aveau pentru vaccinare. „Sunt multiple lucruri pe care le-am văzut. Cu multă groază am văzut cazuri de tuse convulsivă, care din nou apare, și odată că există la copii din cauza nevaccinării, în al doilea apare la copii pentru că sunt într-un colectiv de adulți care nu au mai făcut rapelul pe timpul vieții, fac forme atipice de boală și pot infecta bebelușii. În facultate învățam lucrurile din atlas, acum le văd în mod real, la spital” a explicat dr. Simin-Aysel Florescu.

Totodată, în spitalele de boli infecțioase se înregistrează tot mai multe cazuri de rujeolă. Această boală poate da complicații copiilor, odată cu înaintarea acestora în vârstă. Aceste probleme nu ar apărea dacă celor mici le-ar fi administrat la timp vaccinul specific. „Sunt complicații care pot apărarea până la 30% din cazuri și pot fi de la cele ușoare, până la complicații grave precum pneumonie sau encefalită. Am văzut copii de școală generală sau chiar de liceu care pur și simplu au murit din cauza acestui fenomen encefalitic, din păcate ireversibil” a mai spus dr. Simin-Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București.

Educația pentru sănătate, singura soluție

Într-o intervenție în direct, în cadrul aceleiași emisiuni, prof. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a explicat faptul că România are nevoie de „Educație pentru sănătate”, pentru ca societatea să poată înțelege, printre altele, de ce este importantă vaccinare și cât de benefice sunt vaccinurile pentru sănătate. „Bolile infecțioase sunt prezente și așteaptă doar breșa ca să îmbolnăvească, se știe ce s-a întâmplat cu rujeola. Trebuie să se acționeze și oamenii să știe că totul se face printr-o educație de sănătate transmisă consecvent, permanent și profesionist.” a explicat prof. Emilian Popovici.

Medicii infecționiști prezenți în platoul Medika TV au explicat faptul că schema de vaccinare, dacă nu este complet realizată, poate fi reluată în urma unei discuții cu medicul de familie. Astfel, specialiștii pot analiza situația punctual și pot administra vaccinurile de care copilul are nevoie pentru a avea protecție împotriva bolilor pentru care serurile au fost concepute.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes