Registru unic al pacienților arși din România. Medic: Ne ajută să știm totul despre evoluția lor

Clinica de Arsuri a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală a înființat primul Registru Național Unic al Pacienților Arși. Prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, medic primar, chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva si arsuri, în cadrul unității medicale a vorbit la Medika TV despre această inițiativă.

„Fiind centru pe ţară ne vin toate cazurile grave de pe întreg teritoriul ţării. Noi tratând cam 400 de copii într-un an, între zero şi 4 ani, cam 50 la suta dintre ei, apoi mai mari, sigur că această arsură se poate rezolva o parte din ea pe parcursul internării şi anume până se acoperă tegumentar. În clipa aceasta se consideră că este vindecat, nu mai avem niciun fel de problemă şi poatesă plece acasă. Când ajung acasă este doar începutul evoluţiei viitoare pentru că cicatrizarea este un proces care mai durează 2-3 ani, poate chiar şi mai mulţi la copii”, a precizat dr.  Dan Mircea Enescu, la Medika TV.

Beneficiile pe care Registrul le aduce sunt foarte mari. Datorită luni, medicii pot monitoriza mai bine starea pacienților pe care îi tratează.

„Noi tratăm cam 98 la sută din numărul de copii arşi şi vreo 2 la sută sunt trataţi la Iaşi. Acolo se tratează cazuri foarte grave. În rest nu mai tratează nimeni, decţt în secţii de chirurgie pediatrică. Centrul nostru a căpătat acreditările necesare. Pentru arsuri este important să ştim unde sunt trataţi, care sunt regiunile din ţară cu cele mai multe arsuri, trebuie să ştim cu ce lichide sunt provocate arsuri, dacă sunt prin flacără”, a explicat dr. Dan Mircea Enescu.

În fiecare an, în România, peste 10 mii de copii suferă arsuri grave care necesită asistență medicală de urgență.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes