Școlile și grădinițele din București, dotate cu autoinjectoare cu adrenalină, antidotul pentru șoc anafilactic

Elevii cu alergii, de la unitățile de învățământ din Capitală, pot beneficia gratui de autoinjectoare cu adrenalină, primul ajutor în caz de alergii severe sau șoc anafilactic. Tratamentul se află în cabinetele medicale din școli și grădinițe, iar personalul medical a fost instruit să îl utilizeze, în caz de nevoie.  
“Încă de acum doi ani am aflat că în grădiniţe şi şcoli există copii cu alergii severe. Elevii au adus adeverinţe medicale la medicii unităţilor de învăţământ, iar pe baza acestora ASSMB a achiziţionat autoinjectoarele cu adrenalină pentru a fi disponibile la şcoală în situaţia unor urgenţe medicale. (…). Suntem preocupaţi să asigurăm acestor copii alergici un mediu sigur la şcoală”, a explicat Turkes Ablachim, directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), pentru Agerpres.

Turkes Ablachim a spus că tot personalul medical din grădiniţe, şcoli şi licee a fost instruit începând din luna mai. La sesiunile de formare, susţinute de specialiştii în alergii de la Asociaţia Română de Educaţie în Alergii (AREA), au fost invitate şi cadrele didactice din şcolile în care există copii cu alergii, dar şi părinţii acestor elevi şi preşcolari.

“Cadrele didactice au apreciat această iniţiativă şi au considerat-o foarte utilă pentru a putea înţelege nevoile acestor copii, şi mai ales pentru a putea acţiona prompt în situaţiile de urgenţă. De asemenea, au înţeles că stă în puterea lor să evite bullying-ul faţă de aceşti copii, prin oferirea de explicaţii colegilor din acea clasa asupra alergiilor”, a susţinut directorul medical al ASSMB.

Turkes Ablachim a declarat că există mulţi copii care au alergii, dar despre care nu există informaţii medicale, întrucât părinţii se tem ca cei mici să nu fie marginalizaţi din cauza afecţiunii lor.

Șocul anafilactic este considerat o urgență majoră, iar tratamentul trebuie administrat cât de repede posibil.

Adrenalina (n.r. cunoscută şi cu numele de epinefrină) este principalul ajutor în caz de şoc anafilactic. Adrenalina se administrează, în general, în venă, dar poate fi introdusă în corp şi subcutanat (sub piele) – aceasta fiind forma recomandată celor care îşi fac injecţia nefiind specializaţi în acest sens. Soluţia se administrează în caz de şoc anafilactic pentru atenuarea obstrucţiei căilor respiratorii care blochează respiraţia victimei, provocându-i decesul. Autoinjectorul nu mai implică riscuri pentru pacient, pentru că este dozat în mod special pentru o astfel de folosire. Este, în schimb, o soluţie mai scumpă, nu foarte accesibilă.

Categorii: Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
+