Serviciile IT nu compensează un sistem de sănătate subfinanțat, dar aduc eficiență

computer

General Electric Healthcare a implementat la Iași un sistem de telemedicină care, timp de trei ani, a asigurat gestionarea fluxului de informații cardiologice și a salvat 500 de persoane din zona Moldovei, au declarat, miercuri, într-o conferință de presă, reprezentanții companiei.

În mod concret, prin intermediul sistemului, medici de familie — în special din zone rurale sau izolate de un centru medical major — pot transmite EKG-uri ale pacienților unor cardiologi incluși în program, pentru un diagnostic rapid.

Medicul de familie și medicul specialist pot comunica pe un chat integrat în program, astfel încât conversația, dar și datele pacientului pot fi înregistrate în dosarul bolnavului. Procesul poate fi, de asemenea, aplicat și în alte ramuri medicale.

“Telemedicina are în centrul său pacientul, în special zona de prevenție. (…) Nu este un proiect nou, deja au fost dezvoltate câteva proiecte în România”, a spus Cristian Colțeanu, președinte și CEO GE România, Moldova, Bulgaria.

La rândul său, Adrian Brezulianu, managing director Greensoft, a spus că platforma “funcționează non-stop de peste 3 ani”. Proiectul este implementat în șase județe din Moldova: Iași, Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău și Vaslui, iar în program sunt implicați peste 240 de medici de familie care colaborează cu 10 cardiologi din municipiul Iași.

Potrivit acestuia, în trei ani au fost depistați “peste 500 de pacienți cu patologie cardiacă acută”, care au fost salvați în ceea ce specialiștii numesc “ora de aur”.

Acesta a arătat că, în prezent, serviciile de telemedicină nu sunt acoperite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar programul GE Healthcare este finanțat din fonduri europene și are un buget de aproximativ 1,2 milioane de euro.

Prezent la conferința ce a avut loc la Ambasada SUA, adjunctul șefului misiunii diplomatice a Statelor Unite ale Americii la București, Dean Thompson, a vorbit despre modul în care telemedicina poate să îmbunătățească serviciile medicale din România.

“Serviciile medicale sunt un domeniu în care România se confruntă cu provocări, iar tehnologia și dezvoltarea IT reprezintă câteva dintre soluții”, a spus Thompson.

În opinia acestuia, ”doar serviciile IT nu compensează un sistem de sănătate subfinanțat”, dar aduc “eficiență, un standard mai ridicat și un control al costurilor, pe termen lung”.

El a spus că E-health (procesul prin care medicii pot diagnostica pacienți la distanță, prin intermediul serviciilor de internet) este “prezentul și viitorul medicinei”.

Pentru implementarea unor programe de acest gen, a apreciat oficialul american, este nevoie de “alocări bugetare multianuale”.

La rândul său, Diana Loreta Păun, consilier de stat în Administrația Prezidențială, a spus că soluțiile de telemedicină favorizează în special pacienții aflați în zonele izolate și va duce, pe termen lung, “la o reducere importantă a costurilor pentru sistemul medical”.

Potrivit Euro Health Consumer Index din 2015, sistemul de telemedicină în România “nu are acoperire generală și nu este adecvat promovat în rândul populației”, a adăugat consilierul.

“E nevoie de timp pentru acceptarea schimbării. (…) Avem un deficit major de medici pe specialități importante”, a susținut ea.

Potrivit acesteia, telemedicina poate fi o soluție, în contextul în care, în țară, există “câteva sute de localități fără medici de familie”.

“Chiar dacă ne mândrim cu internet de mare viteză, gradul de penetrare a acestui serviciu (e-health/ telemedicina — n.r.) este extrem de redus. (…) Este nevoie de inteligență instituțională pentru a putea valorifica oportunitățile”, a mai spus Diana Loreta Păun, adăugând că finanțarea unor proiecte de telemedicină se poate face prin fonduri europene.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea