Simptomatologia specifică afecțiunilor glandei tiroide. Medic: Hormonii tiroidieni controlează tot organismul

Recunoașterea și diagnosticarea bolilor tiroidiene se face în urma unor examene medicale amănunțite. Spre deosebire de alte afecțiuni, bolile tiroidei sunt greu de manageriat din cauza faptului că această glandă controlează întreg organismul.

Persoanele care au slăbit brusc sau au luat în greutate la fel de repede ar trebui să meargă la medic. De asemenea, persoanele care au probleme de concentrare ar trebui să discute cu un medic endocrinolog pentru că ar putea avea probleme cu glanda tiroidă.

„Îngrășarea poate fi un semn de hipotiroidie. Uscarea pielii, intoleranța la frig, constipația, incapacitatea de concentrare. Toate sunt simptome legate de hipotiroidie. În aceeași măsură, nervozitatea, tremorul, insomnia, incapacitatea de concentrare generată de senzația de fugă a ideilor, acestea sunt simptome ce țin mai de grabă de hipertiroidie” a explicat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial Departamentul de Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale

O simptomatologie clară a bolilor tiroidiene este greu de identificat, având în vedere că hormonii pe care această glandă îi secretă controlează practic toate funcțiile organismului.

„Tiroida secretă hormoni care acționează asupra tuturor organelor și sistemelor, asupra creșterii. Ca atare atunci când secreția de hormoni tiroidieni este prea mică sau prea mare, pot apărea simptome din partea tuturor organelor și sistemelor. Depinde de sensibilitatea fiecăruia dintre noi” a mai spus conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.

Specialiștii susțin că ar trebui să ne îngrijoreze dacă manifestările nu sunt trecătoare. Sunt foarte multe semne și simptome atribuite bolilor tiroidiene și orice manifestare care apare pe fondul unei stări de sănătate și este inexplicabilă trebuie investigată.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes